Svakodnevno uživate u omiljenom ljetnom voću - lubenici, no jeste li znali da njezinu koru možete iskoristiti za neke super stvari u kulinarstvu i domaćinstvu? O, da. Evo kako.

Ovo je jedinstveni recept za kore od lubenice s YouTube kanala Asena‘s Kitchen.

Potrebno će biti nabaviti: 1/2 velike lubenice, 4 šalice granuliranog šećera (750-800 g), 5-6 klinčića, 1/2 žličice maslaca, sok od 1/2 limuna.

Što napraviti? Temeljito operite i osušite vanjsku površinu lubenice, a zatim ju prepolovite i narežite na ploške. Crveno meso narežite i dodajte u zdjelu (poslije ćete ga koristiti za piće). Preostalu koru ogulite i narežite na kockice. Nasjeckanu koru stavite na lim za pečenje i prelijte kipućom vodom. Pleh stavite u zagrijanu pećnicu i pecite 50 minuta na temperaturi od 220 °C. Procijedite sok od kore jer njega ćete koristiti kasnije u receptu. U lonac na štednjaku uspite šećer. Dodajte 3 šalice soka od kore lubenice. Zatim dodajte klinčiće i promiješajte. Kuhajte smjesu na laganoj vatri dok se ne zgusne. Dodajte maslac i limunov sok. Na kraju dodajte koru, promiješajte i kuhajte na laganoj vatri oko 1 sat. U međuvremenu izblendajte pulpu lubenice i procijedite sok. Uz krišku limuna možete ga poslužiti kao osvježavajući napitak. Koru i sok stavite u sterilnu čašu.Očistite grlo čaše čistom krpom. Zatim se staklo čvrsto zatvori poklopcem i može se dugo čuvati, prenosi Jednaistina.

Kako još možete koristiti kore lubenice?

Važno je znati kako kore lubenice nisu samo otpad koji završava u smeću. Sadrže mnoge vrijedne tvari i mogu se koristiti na različite načine.

U KUHINJI

Džem: kore lubenice mogu se pretvoriti u ukusan i osvježavajući džem. Samo ih narežite na kockice, skuhajte sa šećerom i limunovim sokom te izmiksajte.

Smoothie: kore lubenice smoothiejima daju sladak okus i dodatnu količinu vlakana. Samo ih pomiješajte s mlijekom, jogurtom i voćem.

Sladoled: kore lubenice mogu se koristiti za pripremu osvježavajućeg sladoleda. Pomiješajte ih s mlijekom, šećerom i vanilijom i zamrznite u posudi za sladoled.

U VRTU

Gnojivo: Kore lubenice mogu se kompostirati i pretvoriti u hranjivo gnojivo za vaše biljke. Bogate su kalijem, magnezijem i fosforom.

Sredstvo protiv insekata: kore lubenice sadrže tvari koje odbijaju komarce i muhe. Dovoljno ih je raširiti po prostoru za sjedenje na terasi ili roštilju.

Hrana za životinje: kokoši, patke i svinje uživaju u korama lubenice.

U STANU ILI KUĆI

Prašina: kora lubenice poslužit će kao ekološki čistač lišća sobnih biljaka. Daje im sjaj i uklanja prašinu.

Sredstvo za poliranje: kora lubenice može polirati površine od nehrđajućeg čelika kao što su lonci i tave. Samo je utrljajte po površini i potom isperite vodom.

Savjet: Prije upotrebe kore lubenice dobro ih operite i uklonite zelenu pulpu.