Njemačka savezna vlada smatra da je Ukrajina ispunila uvjete za početak pregovora o pristupanju EU-u. Pregovori bi mogli početi već ovog mjeseca, piše DW.

Prema ocjeni njemačke vlade Ukrajina je provela sve reformske zahtjeve kako bi započela razgovore o prijemu u Europsku uniju.

„Iz perspektive savezne vlade Ukrajina ispunjava sve uvjete da bi mogla otvoriti pregovore o pristupanju EU-u u lipnju", rekla je državna ministrica za EU Anna Lührmann (Zeleni) na pitanje novinske agencije dpa. „Zato se zalažemo za brzi dogovor svih država članica EU-a o pregovaračkom okviru", dodaje.

Pregovarački okvir

EU je još u prosincu 2023. odlučio započeti pregovore o pridruživanju s Ukrajinom i susjednom Moldavijom. Međutim, istovremeno je dogovoreno da se prije početka pregovora moraju ispuniti svi reformski zahtjevi. Prema izvještaju Europske komisije neke reforme za borbu protiv korupcije, zaštitu manjina i kontrolu utjecaja oligarha nisu u potpunosti provedene u Ukrajini.

Po navodima briselskih diplomata, na sastanku veleposlanika zemalja članica EU-a sljedećeg tjedna moglo bi biti jasno hoće li doći do brzog dogovora o pregovaračkom okviru.

Pregovarački okvir postavlja smjernice i načela za pristupne pregovore. To je preduvjet za početak pregovora i o njemu mora jednoglasno odlučiti svih 27 zemalja članica EU-a.

Mađarska kritizira pregovarački okvir

Po riječima diplomata, prije svega je neizvjesno odobrenje Mađarske. Kako kažu, vlada u Budimpešti se ne slaže s aktualnim nacrtom pregovaračkog okvira i, između ostalog, hoće da se tamo eksplicitnije nađe pitanje zaštite manjina. Mađarska je izuzetno kritična prema želji Ukrajine da se pridruži EU-u.

Na summitu EU-a u prosincu mađarski premijer Viktor Orban izjasnio se protiv pridruživanja Ukrajine. Na kraju, odluka da se započnu pregovori o pridruživanju donesena je samo zato što je Orban napustio dvoranu za sastanke u trenutku kada se glasovalo o toj odluci.

Zelenski vrši pritisak

Teoretski je moguće da kandidat za članstvo - na kraju nikada ne postane član. U slučaju Ukrajine, na primjer, trenutno se smatra nemogućim da ona postane članica EU-a prije završetka ruskog agresorskog rata. Jer, kao članica EU-a Ukrajina bi mogla zatražiti vojnu pomoć po članku 42., stavak 7 Ugovora o EU-u – a time bi Europska unija bila strana u ratu, piše Berliner Morgenpost.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski je nedavno jasno dao na znanje da se i dalje nada odluci o pristupnim pregovorima - još u lipnju. „Naša država, naš narod to zaslužuju, a ovaj korak je potreban i Europskoj uniji“, rekao je on početkom svibnja. Europska unija također crpi svoju snagu time što ne ostavlja pred vratima nikoga tko vjeruje u njezine vrijednosti.