Googleove karte mnogima su omiljena aplikacija za navigaciju bez koje ne mogu zamisliti putovanja i posjete novim mjestima.

Američka kompanija konstantno poboljšava i nadograđuje karte s novim mogućnostima, a posljednja nadogradnja mogla bi značajno olakšati život brojnim vozačima koji se na svojim putovanjima oslanjaju na ovu aplikaciju.

Zanimljivo je kako je novitet koji je sada dostupan na Googleovim kartama, već dugo vremena dostupan na jednoj drugoj Googleovoj navigacijskoj aplikaciji - Wazeu.

Riječ je o prijavi, odnosno prikazu upozorenja na probleme na cestama. Tko je do sada koristio Waze, zna o čemu se radi. Ipak, kako su Googleove karte popularnije i koristi ih veći broj ljudi, ova bi ih vijest itekako mogla razveseliti i pomoći im u budućim putovanjima.

Naime, kada imate aktiviran Waze, a sada će to biti i slučaj s Googleovim kartama, dobit ćete upozorenja o npr. zaustavljenim vozilima na cesti ili radovima, zbog kojih se mogu stvarati kolone, kao i zatvorenim cestama, no aplikacija upozorava i na prometne kamere i prisutnost policije, prenosi Zimo.

Ne treba niti spomenuti koliko takva upozorenja mogu biti korisna jer, osim što će vozači biti još oprezniji kada im se pojavi obavijest, moći će na vrijeme prilagoditi brzinu, paziti da ne pretječu i slično.

Google je na svojim kamerama povećao ikone putem kojih se prijavljuju problemi, a kao i na Wazeu, korisnici Googleovih karata moći će potvrditi da je prijavljeni problem i dalje prisutan ili da je riješen.

Osim ove mogućnosti koja bi mogla značajno olakšati putovanja jer bi na vrijeme saznali za probleme na cestama, Google uvodi još novitet koji treba pohvaliti, a pogotovo će biti koristan kada ljudi dođu u nova mjesta.

Naime, sada će se na kartama crvenom bojom posebno naglasiti zgrada, kuća ili hotel koji su označeni kao vaša krajnja destinacija, dok će zelena oznaka pokazivati gdje je ulaz u samu zgradu. Također, na kartama će se prikazivati i obližnja parkirna mjesta.

S novim opcijama Googleove karte postaju sve sličnije Wazeu, no kako bi se ipak razlikovale, i Waze je dobio neke nove opcije poput prikaza više informacija o samim kamerama. Naime, aplikacija će sada obavijestiti je li riječ o kameri koja samo prati brzinu ili je riječ o kameri koja će pratiti je li vozač vezan sigurnosnim pojasom, koristi li telefon u vožnji itd.

Još jedna zanimljivost koju će cijeniti korisnici Waze jest što će ih u budućnost aplikacija obavijestiti u slučaju nekih promjena na njihovim uobičajenim cestovnim rutama. Npr. ako je za taj dan planirano neko događanje i koncert zbog kojih bi mogla biti povećana gužva ili bi cesta mogla biti zatvorena, vozači će na vrijeme dobiti upozorenje.

Iz Googlea kažu kako je opcija prijave nesreća već sada globalno dostupna korisnicima Androida i iOS-a te Android Auta i Car Playa, dok će opcija naglašavanja zgrada bit dostupna tijekom sljedećih tjedana.