Za pet milijuna ilegalnih imigranata u Sjedinjenim Državama život se preko noći promijenio. Oni koji su u SAD-u duže od pet godina, djeca su im američki državljani, voljni su plaćati porez i prođu kriminalnu provjeru, mogu tražiti dozvolu za ostanak u Americi bez straha od deportacije.

'Možete izaći iz sjene', poručio im je predsjednik Barack Obama najavljući opsežan plan za privremenu zaštitu od prijetnje deportacijom za gotovo pet milijuna useljenika - nešto manje od polovice od ukupno 11,4 milijuna osoba bez osobnih dokumenata, koliko se procjenjuje da ih je u Sjedinjenim Američkim Državama.

Velika većina onih koji će se time okoristiti su oko 4 milijuna roditelja 'bez papira' koji u SAD žive već najmanje pet godina i čija su djeca američki državljani ili imaju stalno prebivalište u SAD. Oni će se ubuduće zakonski smjeti prijaviti za natječaj za neko radno mjesto i uključiti se u američko društvo, ali neće imati pravo glasa i neće moći dobiti zdravstveno osiguranje.

Okupljeno mnoštvo klicalo je ispred Bijele kuće.  U noći slavlja svatko je želio podijeliti svoju priču o razdvojenim obiteljima i strahu od deportacije. Među njima i Maria, podrijetlom iz Meksika, koja je izjavila ima dozvolu za boravak, ali njen brat nema. 'Sada postoji nada da će i on dobiti dokumente. To mijenja moj život zauvijek, mogućnost da moj brat ostane sa mnom ovdje', presretna je Maria.

Prema prvim anketama većina Amerikanaca ne odobrava potez predsjednika Obame, ali se slaže s ocjenom da imigracijsko pitanje treba biti riješeno. Republikanski lideri u Kongresu odluku predsjednika Obame nazivaju neustavnom. Posljednje velike reforme imigrantskog pitanja proveli su republikanski predsjednici Reagan i Bush stariji.

HRT