Salata od krastavaca idealan je izbor za vruće dane – savršena je kao osvježavajući međuobrok, prilog večeri ili delicija na roštilju. Ne samo da je ukusna, već se i lako priprema. Vrijedno je dodati još jedan sastojak.

Krastavac, koji pripada obitelji krastavaca, vuče korijene iz Azije. I danas se u podnožju Himalaje mogu naći divlje vrste ove biljke. U Indiji se uzgajao još tri tisuće godina prije Krista, a s vremenom je stekao popularnost u Egiptu, Grčkoj i na Apeninskom poluotoku. U Rimskom Carstvu bio je cijenjen zbog svojih osvježavajućih svojstava i često se konzumirao za vrućih dana.

Popularnost krastavaca nije se smanjila ni kroz stoljeća. Kristofor Kolumbo uzeo je njezine sadnice na svoje brodove i uspostavio usjev na Haitiju. Ubrzo je ovo sočno povrće postalo popularno u Americi. U Slovačkoj se pojavio u srednjem vijeku, kada su ga donijeli trgovci iz Bizanta. U početku su se krastavci uzgajali uglavnom na selu, a jednostavne salate od njih bile su hrana siromašnih. S vremenom su, međutim, postali poznati višim klasama i postali su sastavni dio poljske kuhinje. Kiseli krastavci i danas su naš nacionalni specijalitet.

Salate od svježih krastavaca i dalje su vrlo popularne. Osim tradicionalne mizerije, mnoga ukusna i osvježavajuća jela mogu se pripremiti s dodatkom luka, paprike, avokada ili đumbira, obogaćena raznim umacima. Vrijedno je dodati i sjemenke korijandera koje se odlično slažu s krastavcima, a salatama daju ugodan, pomalo citrusni okus.

Zdravstvene prednosti krastavaca i korijandera

Salate od krastavaca nisu samo ukusne, već i zdrave. Krastavac se sastoji od 95% vode, ima nizak sadržaj kalorija i izvrstan je gasitelj žeđi. Osigurava vrijedne hranjive tvari, na primjer fenolne spojeve. Flavonoidi koje sadrže krastavci povoljno djeluju na kardiovaskularni sustav jačajući krvne žile i snižavajući krvni tlak. Lignani, koji su fitoestrogeni, djeluju antikancerogeno, smanjuju razinu LDL “lošeg” kolesterola i ublažavaju tegobe povezane s menopauzom. Krastavac je također izvor vitamina C, vitamina B i minerala poput kalcija, željeza, magnezija i kalija. Djeluje i alkalizirajuće, neutralizirajući višak kiselina u organizmu te tako sprječava mnoge bolesti poput oslabljenog imuniteta, glavobolje, stalnog umora i bezvoljnosti.

Sjemenke korijandera isplati se dodati salatama od krastavaca jer ne samo da imaju izvrstan pikantno-narančasti okus i miris, već su i bogate eteričnim uljima, posebno linalolom, koji ima protuupalna, sedativna, protiv umora i dijastolička svojstva. Pomaže u poboljšanju crijevne peristaltike, stimulira apetit i pomaže kod bolova u trbuhu i proljeva. Sjemenke korijandera također su izvor vitamina C i drugih antioksidansa koji jačaju imunitet i neutraliziraju štetno djelovanje slobodnih radikala te tako usporavaju proces starenja i razvoj raka.

Tvari sadržane u sjemenkama korijandera mogu pomoći u smanjenju razine lošeg LDL kolesterola, kontrolirati probavu masti i zaštititi od kardiovaskularnih bolesti. Osim toga, sastojci korijandera potiču lučenje inzulina, čime se održava razina glukoze u krvi pod kontrolom.

Salata od krastavaca s korijanderom. Recept

Salata od krastavaca izuzetno je jednostavna za pripremu, posebno tradicionalno jelo. Operite i ogulite pola kilograma svježih krastavaca (iako neki recepti dopuštaju da kora ostane). Tanko narezani krastavci se posipaju solju, promiješaju i ostave na četvrt sata. Nakon tog vremena izlijte dobiveni sok. Ovaj postupak preporučuje se za svako jelo sa svježim krastavcima.

Zatim se u zdjelu ulije 200 ml 18% vrhnja (bez dodataka poput zgušnjivača ili stabilizatora), doda se malo šećera, soli, papra, soka od limuna ili jabučnog octa (jedna žličica) i sitno nasjeckanog kopra. Sve sastojke dobro promiješajte. Dobivenim umakom prelijte krastavce i pospite sjemenkama korijandera. Salatu ohladite u hladnjaku.

U narezane, posoljene i osušene krastavce možete dodati i tanko narezanu papriku (npr. jalapeño), bijeli ili crveni luk, češnjak, avokado ili vlasac. Salatu pomiješajte s dresingom na bazi rižinog octa i agavinog sirupa ili soja umaka, sezamovog ulja i rižinog octa – svi sastojci u jednakom omjeru. Prije posluživanja jelo pospite sezamom ili sitno nasjeckanim kikirikijem.