Crni ribiz je vrsta bobičastog voća iz roda ribiza (Ribes). Porijeklo biljke su umjereni dijelovi srednje i sjeverne Europe i sjeverne Azije. Veliki uzgajivači crnog ribiza su Škotska, Poljska, Litva, Latvija, Norveška i Novi Zeland. Crni ribiz je grm srednje veličine, može narasti do 1,5 m visine. Listovi su jednostavni i nazubljeni, a cvjetovi crvenkasti s 5 latica. Plodovi rastu u obliku grozda, crne su ili tamnoljubičaste boje i sadrže nekoliko sjemenki. Plod se može jesti sirov, a može se i kuhati u slatkim i slanim jelima.

Biljka dobro raste na pjeskovitim, teškim ilovačama ili šumskim tlima, sve dok su ispunjeni uvjeti za hranjivim tvarima. Preferira vlažno i plodno tlo, a nije otporna na sušu. Biljka dobro podnosi zimu, ali mraz joj može naštetiti ako se pojavi u vrijeme cvjetanja biljke, odnosno može utjecati na smanjen prinos. Idealna pH vrijednost tla je 6 i voli vapneno, ali ne i previše kiselo tlo, prenosi Vrtlarica.

Rujan je vrijeme kada plodovi crnog ribiza postižu svoju punu zrelost, a to je idealno vrijeme da iskoristite njihove blagodati. Crni ribiz sa svojim bogatstvom vitamina i antioksidansa idealan je za pripremu zdravog domaćeg sirupa koji može imati brojne zdravstvene prednosti poput primjerice prehlade i gripe, jača imunološki sustav i smanjuje upale. Isto tako, poboljšava cirkulaciju i odlično radi detoksikaciju organizma. Imajte na umu da bobičasto voće se nikada ne smije jesti sirovo jer je otrovno i može izazvati trovanje. Toplinskom obradom uništava se otrovnost bobica, a sirup je siguran za konzumaciju.

Kako pripremiti domaći sirup od crnog ribiza?

Što vam treba: 500 g plodova crnog ribiza, 1 litra vode, 800 g šećera (po želji), sok od 1 limuna (po želji).

Priprema: plodove crne ribizla detaljno operite i uklonite peteljke. Stavite voće u veliku zdjelu. Prelijte ga s 1 litrom vode i staviti kuhati na srednju vatru. Pustite da zavrije, zatim smanjite vatru i kuhajte 30 minuta uz povremeno miješanje.Nakon što su plodovi kuhani, procijedite tekućinu kroz gazu ili finu cjediljku u drugu posudu. Dobivenu tekućinu vratite na štednjak. U zagrijanu tekućinu dodajte šećer i miješajte dok se potpuno ne otopi. Po želji dodajte sok od limuna za dodatnu svježinu i očuvanje. Pojačati temperaturu i kuhati dok se sirup ne zgusne. To može trajati oko 30-45 minuta, ovisno o količini tekućine i željenoj gustoći. Vrući sirup ulijte u sterilizirane boce ili staklenke dok je još topao. Dobro ih zatvorite i ostavite da se ohlade na sobnoj temperaturi, prenosi Alo.

Sirup čuvajte na hladnom i tamnom mjestu. Može se čuvati i u hladnjaku, a njegova dugotrajnost ovisi o uvjetima čuvanja i količini dodanog šećera. Sirup možete koristiti kao dodatak čajevima, vodama ili kao prirodni zaslađivač u raznim receptima.