Iako se možda tako ne čini, pranje rublja, koje većina nas obavlja automatski, ima svoja određena pravila koje bi bilo dobro slijediti. Stručnjaci upozoravaju koja su to pravila, pa preporučujemo da ih pročitate kako ih ne biste ponovno radili.

Prvo, odjeća će duže zadržati oblik i boju te se sporije istrošiti ako je perete na nižim temperaturama. Osim toga, topla ili hladna voda može podnijeti prljavštinu jednako dobro kao i vruća ako imate dobru perilicu rublja i deterdžent. Samo se predmeti poput posteljine ili krpa mogu prati na 90 °C radi dezinfekcije. Sve ostalo se može prati na nižim temperaturama.

Previše deterdženta ili omekšivača

Višak deterdženta, nadalje, može začepiti dozator deterdženta i uzrokovati neugodne mirise, a previše omekšivača otežava pranje odjeće. Pažljivo pročitajte doze navedene na pakiranju i ne zaboravite koristiti mjernu čašicu. Ako su vaši predmeti jako zaprljani, upotrijebite tu metodu pranja ili pokrenite 2 ciklusa.

Korištenje omekšivača za svu odjeću

Osim što čini tkaninu baršunastom, omekšivač olakšava glačanje. No, i upojnost tkanine s vremenom opada, pa je bolje ne koristiti je za pranje ručnika, sportske odjeće ili drugih predmeta od mikrofibre, elastina ili spandexa.

Pretjerano pranje traperica

Proizvođači traperica imaju radikalno mišljenje o ovom pitanju. Preporučuju pranje u perilici kako bi se boja dulje očuvala.

Ako niste spremni slijediti ovu preporuku, optimalni razmak između 2 pranja je razdoblje od 2 do 6 mjeseci, ovisno o tome koliko često nosite traperice i individualnim karakteristikama vašeg tijela.

Pogrešno sušenje

Nepravilno sušenje utječe na vašu odjeću jednako loše kao i nepravilno pranje. Evo nekoliko savjeta koji će vam pomoći da izbjegnete pogreške:

- Nemojte previše koristiti automatsko sušenje: vaše stvari brže se troše i gube boju. Nemojte ga koristiti za suhu i osjetljivu tkaninu.

- Ne vješajte pletene i vunene predmete na žicu jer će izgubiti oblik. Osušite ih na ručniku na vodoravnoj površini.

– Prije vješanja rublje protresite kako se ne bi gužvalo, prenosi Krstarica.

Loše održavanje perilice rublja

Prljavština, ostaci deterdženta i sve ono što se nakupi u perilici s vremenom će se prije ili kasnije naći na vašoj odjeći, što će dovesti do neugodnih mirisa i bijelih mrlja. Da biste to spriječili, slijedite nekoliko jednostavnih pravila održavanja:

– Ispraznite perilicu nakon svakog pranja.

- Nakon svakog pranja uklonite ostatak deterdženta s gume na vratima.

– Redovito sušite odjeljak za deterdžent.

- Jednom mjesečno pustite stroj "prazan" s deterdžentom i dezinficijensom.