Prvi je dojam u životu često najvažniji - kakav utisak ostavimo na ljude koje upoznajemo jako se rijetko kasnije mijenja. Ovo pravilo ne vrijedi samo za ljude, nego i na stvari. A pošto se prozori i vrata nazivaju još i "ogledalom doma", bolje bi bilo da stolarija u vašem domu ostavlja na prvu dobar dojam.

Osnovna pretpostavka da se nešto tako dogodi jest da vaši prozori i vrata budu čisti. Čistoća može biti pola zdravlja, ali ona doprinosi gotovo 100 posto pri prvom dojmu. Čista stolarija podići će mišljenje promatrača o vašem domu - naročito kad je riječ o bijeloj PVC stolariji.

PVC vrata i okviri prozora čest su izbor zbog svoje lijepe bijele boje; ako ste ih takve kupili, želite da takvi ostanu što duže. Da bi se to i ostvarilo, potrebno ih je redovito prati i čistiti sve utore u koje se mogu zavući prašina i nečistoće. Evo kako to učiniti da nikad ne izgube svoj sjaj.

Pranje i čišćenje PVC vrata

Kad odlučite prati PVC vrata, nemojte počinjati s licem vrata - prvo ih širom otvorite i posvetite se dovratniku i bočnim stranama vrata. Prvo uklonite nakupljenu prašinu i krupnije nečistoće, najbolje pomoću usisavača s četkom na mlaznici. (Ako ne znate gdje su vam nastavci za usisavač, možete improvizirati tako da na mlaznicu postavite kartončić od wc papira i škarama ga oblikujete u željeni oblik.) Posebnu pozornost posvetite kutovima, udubinama i području oko mehanizma brave.

Nakon toga, napravite otopinu za pranje. U boci pomiješajte jedan dio octa s četiri dijela vode, pa tu smjesu utočite u raspršivač. Pošpricajte površinu vrata, ostavite deset minuta da djeluje, pa prebrišite mekom krpom. Ovaj postupak ponavljajte redovno pri svakom čišćenju doma.

Pranje i čišćenje PVC prozora

Usisajte unutrašnjost okvira i odstranite krupnije nečistoće, pa potražite eventualne nakupine plijesni. Možete koristiti specijalizirani sprej za plijesan, ako se za tim ukaže potreba. (Možete koristiti i alternativu iz domaće radinosti, otopinu od jednog dijela izbjeljivača pomiješanog s tri dijela tople vode.)

Nakon toga ponovite sve što ste radili pri pranju PVC vrata - nemojte zaboraviti dobro oprati i okvire prozora te klupčicu.

Staklo ćete oprati tako da u zdjelu tople vode stavite nekoliko kapljica tekućine za pranje posuđa, pa krpom namočenom u ovu otopinu operete stakla. Uklonite višak vode suhim ručnikom ili kuhinjskom krpom. Zatim pomiješajte 2 šalice vode s ¼ šalice bijelog octa i pola šalice sredstva za pranje posuđa, u otopinu umočite novine i njima obrišite prozorska stakla - to će omogućiti finiš bez mrlja i tragova na staklu.