Uloga hladnjaka u kuhinji je čuvanje različitih vrsta namirnica na dulje vrijeme. U tom smislu, vrlo je važno da temperatura unutar hladnjaka bude ispravno podešena.

Optimalna temperatura u hladnjaku: ljeto vs zima

Godišnje doba može biti faktor koji utječe na ispravno postavljanje stupnjeva od . Kao prostor u kojem se nalazi hladnjak, stupanj punjenja hrane ili broj otvaranja vrata po danu.

Optimalna i idealna temperatura na koju treba namjestiti termostat hladnjaka trebala bi biti između 2 i 7 Celzijevih stupnjeva. Hladnjaci dolaze s različitim postavkama od tvornice, tako da se provjera i ispravak unutarnje temperature mora obaviti od trenutka ugradnje.

Nakon podešavanja, temperatura u hladnjaku bit će konstantna, a pohranjena hrana će se pravilno čuvati.

Tijekom ljeta, sobna temperatura a bitno je očuvati cjelovitost hrane. Hranu je nakon što je donesete kući potrebno odmah ohladiti, osobito kvarljivu pod utjecajem jakih ljetnih vrućina.

Stoga temperaturu hladnjaka treba namjestiti jedan do dva stupnja nižu od uobičajeno postavljene.

S druge strane, zimi se temperatura u hladnjaku može povećati i do 4 ili 5 Celzijevih stupnjeva.

Preporučena temperatura zamrzivača

Ako unutra je minus 18 Celzijevih stupnjeva, prema preporukama većine proizvođača kućanskih aparata. Neki moderni hladnjaci ovu temperaturu spuštaju i do minus 23 stupnja Celzijusa.

Temperatura u zamrzivaču mora biti vrlo niska kako bi se pohranjena hrana učinkovito očuvala. Istodobno, minus temperatura u zamrzivaču ih duže održava ispravnima za konzumaciju.

S druge strane, . Neke smrznute namirnice gube svojstva, boju, okus i prednosti ako se predugo drže na niskim temperaturama.

Primjerice, mljeveno meso u zamrzivaču možete držati najviše tri mjeseca. traje najviše godinu dana, baš kao i pileće meso. Riba i svinjetina u zamrzivaču mogu stajati najviše devet mjeseci.

Pravila za čuvanje hrane

Unatoč ovakvim postavkama, temperatura u hladnjaku nije uvijek ujednačena. To je zato što je oprema napravljena na takav način da se određena područja više ili manje hlade.

Najhladnije područje hladnjaka su donje police. Ovdje je temperatura između 0 i 2 Celzijeva stupnja. U pravilu, u ovom dijelu hladnjaka možete čuvati sirovo meso, mljeveno meso ili mesne pripravke najviše dva dana. Isto tako, ovdje se mogu staviti riba ili kuhana jela.

Hladna zona također je u sredini hladnjaka. Temperatura ovdje ne prelazi 4 stupnja Celzija. Ovdje može stajati kuhano meso i povrće, razne juhe i variva, voće ili svježi mliječni proizvodi i sirevi. Ove namirnice moraju se čuvati najviše 4 dana.

U ladici za povrće temperatura može varirati između 4 i 6 stupnjeva Celzijusa. I ovdje možete staviti sireve za zrenje, osim voća i povrća.

Vrata hladnjaka imaju različite pretince i prostore za pohranu. To je toplo područje s temperaturom od 7 do 8 Celzijevih stupnjeva. Možete staviti proizvode koji ne trebaju intenzivno hlađenje, kao što su pića, maslac ili umaci. Ovdje možete pohraniti i jaja.