Sve se više vrtlara suočava s činjenicom da orasi više ne daju dobar urod; plodovi su sitni i crne. Nikakva količina gnojidbe ne može spasiti situaciju, stablo iz godine u godinu smanjuje prinos i kao rezultat toga može uopće ostati bez oraha. Razlog je prilično banalan i kako ga riješiti – pročitajte u našem materijalu.

Donedavno vrtlari nisu imali problema s orasima; proizvodili su ih dovoljno za prehranu obitelji i za prodaju, no posljednjih se godina situacija dramatično promijenila. A razlog je opasna bolest zvana marsonija ili bakterijska pjegavost. Upravo je to ono što najviše šteti orasima.

Marsonia utječe na plodove, lišće i mlade izbojke. Bolest se manifestira u obliku smeđih pjega, koje se obično pojavljuju u drugoj polovici ljeta.

Najučinkovitiji za maticu bit će moderni pripravci koji sadrže bakar, ali ne i Bordeaux smjesa, koja je danas zastarjela. Postoji mnogo analoga: Kuproksat, Oxychom, Blue Bordeaux. Mogu se brzo razrijediti i odmah obraditi. Na primjer, lijek Medyan Extra odobren je za korištenje u ekološkoj proizvodnji. Obavezno koristite ljepilo.

Tretiranje se mora provesti od početka vegetacije. Ako niste imali vremena, vrtlari preporučuju tretiranje stabala u ranu jesen. A možete konsolidirati rezultat prije zimovanja drugim tretmanom – tri posto željeznog sulfata s jedan posto uree. Ovo prskanje treba obaviti u jesen, kada je lišće već počelo padati.

Treba podsjetiti da je glavno zimsko mjesto za bolest otpalo lišće i strvina, koja se mora sakupiti i ukloniti s mjesta; ako se to ne učini, tada će se u rano proljeće spore Marsonia početi dizati na stablo i vi ćete opet ostati bez žetve.