Tužiteljstvo BiH formiralo je predmet protiv predsjednika SDA Bakira Izetbegovića, znamenaka predsjednika stranke Naroda i pravde Kemala Ademovića, bivšeg direktora Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) BiH Osmana Mehmedagića, bivšeg pripadnika jedinice "Ševe" Nedžada Herende, kao i više NN osoba, a po prijavi Edina Garaplije, potvrđeno je iz državnog tužiteljstva za agenciju Srna.

"Nakon prijema podneska, u skladu sa standardnom procedurom, formiran predmet koji je dat u rad postupajućem tužitelju, koji će poduzeti potrebne radnje radi provjere navoda iz prijave", naveli su iz Tužiteljstva BiH.

Garaplija, bivši pripadnik Službe državne sigurnosti, predao je krivičnu prijavu Ministarstvu unutarnjih poslova Federacije BiH 27. svibnja.

U krivičnoj prijavi navodi se da su Izetbegović, Ademović, Mehmedagić, Herenda i druge NN osobe 1996. godine pristupili grupi za organizirani kriminal.

Zajedno su, ističe se, djelovali s ciljem činjenja više krivičnih djela, planiranja, izvršenja i pomaganja nepoznatim izvršiteljima, propuštanja i nečinjenja, iako su bili obvezni da u skladu sa svojim službenim dužnostima, kao vršiteljii visokih izvršnih i zakonodavnih dužnosti u organima i tijelima BiH, provedu radnje s ciljem prijavljivanja i rasvjetljavanja najtežih krivičnih djela.

Ukazuje se da su samim tim izvršili prikrivanje krivičnih djela terorizma i ubojstava vršitelja najviših sigurnosnih dužnosti u Federaciji BiH, a koja su činili pripadnici tajne jedinice za likvidacije "Ševe" i druge NN osobe.