U svakoj su kuhinji, u svakom restoranu, na svakom stolu - a malo ih tko primjećuje. Ipak, ako ne vodite računa od pranju i održavanju ovih predmeta koji su svakodnevno u uporabi, mogli biste zažaliti...

Riječ je o posudama za sol i papar, koje se - unatoč svakodnevnoj uporabi - nalaze među posljednjima na popisu posuda za pranje. Trebamo li ih uopće čistiti i prati? To su pitanje postavili novinari portala Better Homes & Gardens Jacku Kazmierzewskom, stručnjaku specijaliziranom za čišćenje komercijalnih kuhinja, restorana i kafića. Njegov je odgovor nedvosmislen: ‘Da, moramo‘.

Dok posudice za sol i papar stoje na stolovima, radnim površinama i kuhinjskim policama, skupljaju prašinu, masnoću i druge nečistoće, naročito kad se nalaze u blizini ploče za kuhanje gdje se čestice ulja mogu akumulirati u zraku.

‘U komercijalnim kuhinjama održavanje posuda za sol i papar čistima može pomoći u održavanju ukupne čistoće kuhinje i spriječiti probleme sa zdravstvenim inspekcijama‘, kaže Kazmierzewski. ‘Slično tome, kod kuće, redovito čišćenje pomaže osigurati da u hrani ne nastanu neželjene bakterije.‘

Čišćenje vanjskog dijela posuda za sol i papar svakih nekoliko tjedana u većini će slučajeva biti dovoljno. Međutim, Kazmierzewski preporučuje da ih čistite svaki tjedan ako su stalno u upotrebi ili su postavljeni blizu ploče za kuhanje.

Što više baratate s ovim posudicama, raste vjerojatnost da će se na njihovim površinama nakupiti klice ili da da ćete neželjene nametnike prenijeti zbog kontakta ruku s drugom hranom i alatima tijekom kuhanja.

‘Unutrašnjost posuda za sol i papar ne treba čistiti tako često, čak i uz redovitu uporabu‘, kaže Kazmierzewski. Čišćenje unutrašnjosti svakih nekoliko mjeseci ili pri punjenju obično je dovoljno. Međutim, ako su posude pohranjene u blizini ploče za kuhanje ili se nalaze u okruženju sklonom vlazi, razmislite o čišćenju unutrašnjosti svakih mjesec do dva. Vlaga nakupljena u ovim posudicama može s vremenom dovesti do nakupljanja i rasta plijesni.

Ako ste se pitali mogu li se sol i papar pokvariti, odgovorit ćemo vam i na to pitanje - mogu. Ne na način da biste se od konzumacije mogli razboljeti, ali papar će izgubiti svoju snagu, a sol bi moglo postati teže koristiti ako upije vlagu i zgruda se. Osim toga, sva vlaga zarobljena u soli može dovesti do razvoja plijesni.