Kada je vruće i ne možete podnijeti vrućinu, važno je ostati dobro hidriran. Domaća limunada rijetkog okusa mamit će vas da posegnete za pićem.

Jedni više vole slatko, dodaju više šećera ili meda, drugi posežu za kiselkastim i tvrde da dodatno osvježava. Limunada uživa nesmanjenu popularnost tijekom godina i hrabro se natječe s gaziranim pićima na jelovnicima restorana. Zaista ga je lako pripremiti kod kuće i ne morate se ograničiti samo na limun.

Kako napraviti limunadu?

Prvi zapisi o piću nalik na limunadu potječu iz Egipta prije više od tisuću godina. Stari Egipćani kombinirali su limun s datuljama i medom. S vremenom je limunada osvojila cijeli svijet i postala jedno od najpopularnijih pića. U Slovačkoj se limunada vjerojatno pojavila početkom 19. stoljeća i brzo je stekla popularnost, osobito nakon Prvog svjetskog rata.

Napraviti domaću limunadu je jednostavna stvar. Potrebno vam je samo nekoliko osnovnih sastojaka: limun, šećer, voda i malo mašte. Možete eksperimentirati s različitim voćem, biljem i sastojcima. Umjesto obične vode, možete posegnuti za onom s mjehurićima. Kao zaslađivači mogu se koristiti šećer, med, eritritol ili ksilitol.

Domaća limunada od rabarbare

Rabarbara je povrće koje se ljeti najčešće koristi u pitama. I svakako je dobar izbor, ali vrijedi ostaviti nekoliko stabljika sa strane kako biste napravili ukusnu limunadu. Kiseo je i odličan za osvježenje u vrućim danima.

Dobro je limunadi postupno dodavati šećer, a stupanj slatkoće prilagoditi individualnim preferencijama.

Sastav:

500 g rabarbare,
1 šalica šećera,
1 litra vode
Sok od 2 limuna
Grančica metvice za ukras

priprema:

Rabarbaru operite, narežite na manje komade i stavite u lonac.
Prelijte rabarbaru šećerom i vodom. Kuhajte na laganoj vatri dok rabarbara ne omekša i šećer se ne otopi.
Vruću smjesu procijedite kroz cjedilo kako biste se riješili komadića rabarbare.
Ostavite da se ohladi pa dodajte sok od dva limuna.
Ulijte limunadu u vrč i ohladiti u hladnjaku.
Prije posluživanja u čaše dodajte led i grančicu mente.
Domaća limunada s rabarbarom jednostavno je ludog okusa. Savršeno je ljetno osvježenje.