Normalno je da se u zamrzivačima stvaraju inje i led. Led se stvara kad se vrata otvore i vlažan zrak uđe u zamrzivač. Ispravnom instalacijom i upotrebom zamrzivača štedi se energija i štiti okoliš. Namirnice koje nisu umotane otpuštaju veliku količinu vlage i povećavaju količinu leda i zamrzivaču.

Lako je zaključiti - led u hladnjacima i zamrzivačima najčešće se stvara zbog prevelike vlage i nepravilnog skladištenja namirnica. Kako bismo spriječili ovaj problem, ključno je pravilno pakirati hranu i održavati optimalne uvjete unutar uređaja. Svi proizvodi, posebno oni u vrećicama, trebaju biti čvrsto zatvoreni kako bi se smanjila količina vlage koja pridonosi stvaranju leda.

Iako moderni hladnjaci i zamrzivači često nemaju tehnologiju zamrzavanja, stariji modeli i dalje zahtijevaju redovito odmrzavanje kako bi se spriječilo nakupljanje leda.

Prvi korak u rješavanju ovog problema je temeljito čišćenje i odmrzavanje uređaja. Nakon uklanjanja leda, važno je temeljito osušiti sve unutarnje površine.

Jedan praktičan savjet za sprječavanje stvaranja novog leda je nanošenje tankog sloja ulja na unutrašnjost hladnjaka i zamrzivača, što stvara zaštitni sloj i otežava nakupljanje leda. Tako unutrašnjost ostaje suha, a smanjuje se potreba za čestim odleđivanjem, piše Alo.

Ako se led nastavi stvarati, potrebno je provjeriti vrata i stanje gume na vratima. Također, važno je izbjegavati često otvaranje zamrzivača kako biste spriječili ulazak toplog zraka koji uzrokuje kondenzaciju i stvaranje leda. Osim toga, treba paziti da zamrzivač ne bude prenatrpan jer se time onemogućuje slobodno kruženje zraka, što također može dovesti do stvaranja leda.