Ako ste alergični, onda morate biti oprezni s odabirom biljaka koje ćete imati u svom životnom prostoru. Prijelazna razdoblja poput jeseni (sada) i proljeća, za alergičare nisu nimalo laka. U proljeće pelud, a u jesen ambrozija. Sve to može itekako zagorčati život, pa bi bilo dobro da si ga ne zagorčavate još više biljkama koje pogoduju alergijama. Da, dobro ste čuli, alergeni mogu vrebati i u vašoj kući. Mnoge sobne biljke mogu iritirati one koji su osjetljivi na spore, prašinu, pelud i slično. Radi sigurnosti, ove biljke treba izbjegavati ako svoj dom želite prilagoditi svima koji pate od alergija.

Paprat

"Ako ste alergični na spore, paprat nije biljka za vas", objašnjava Lisa Eldred Steinkopf, autorica bloga Indoor Plant Guru. Ove spore mogu izazvati simptome slične onima koje uzrokuje pelud. Također, kontakt s lišćem paprati može izazvati dermatitis kod osoba s osjetljivom kožom.

Afrička ljubičica

Također, afričke ljubičice mogu biti problem za alergičare. "Dva glavna uzroka alergija kod afričkih ljubičica su ‘pufasti‘ listovi i cvjetovi puni peludi", kaže stručnjakinja Crystal Duran.

"Lišće hvata čestice prašine, a pelud s cvijeća može iritirati ljude s alergijama."

Engleski bršljan

"Falkarinol, tvar koju sadrži bršljan, može izazvati iritaciju kože, pa čak i mjehuriće", objašnjava Lisa. Preporučuje da uvijek nosite rukavice kada radite s bršljanom i stavite biljku na mjesto gdje je malo vjerojatno da će se dodirnuti.

Fikus Benjamin

Osobe koje pate od astme ili problema s disanjem trebaju izbjegavati FIkus Benjamin, jer čestice lišća i stabljike, kao i sok, mogu izazvati širok raspon reakcija, uključujući iritaciju kože i probleme s disanjem. Dugotrajna izloženost čak može izazvati simptome kod onih koji inače nisu alergični, prenosi Mondo.