Dobro je znati da nije samo talog kave ono što se može koristiti za pomoć vašim biljkama. Trik ‘filtar za kavu na dnu posude za cvijeće‘ dvostruko je dobitno rješenje. Saznajte zašto može koristiti vašim biljkama, piše Gardening Know How.

Filtar za kavu kao ideja poklopca odvodnog otvora posude za cvijeće vjerojatno je potekla od nekoga tko je mrzio pomisao da svaki dan baca filtre. To je također način da se zaobiđe uobičajena mudrost stavljanja sloja šljunka na dno posude. Ovaj vrtni mit pokazao se nerazboritim jer dopušta vlazi da se nakuplja na stranama posude umjesto da se kreće kroz drenažni otvor.

Svi znamo da spremnik treba drenažni otvor kako bi višak vlage izašao iz posude. Bez drenaže, korijenje biljke će sjediti u tom višku vode i istrunuti, ali kada ta dodatna vlaga prođe kroz rupu, sa sobom odnosi i dio tla. Tijekom vremena, razina tla se iscrpi i biljka ostaje previsoko smještena. Bez dovoljno tla za zadržavanje vlage i hranjivih tvari, zdravlje biljaka može biti ugroženo.

To se rješava presađivanjem, no presađivanje često remeti korijenje biljaka i uzrokuje stres. Dakle, pronalaženje načina kako zadržati tu zemlju u posudi može se riješiti filtrom za kavu u drenažnim područjima lonaca za cvijeće. Korištenje filtra za kavu u posudi za biljke izbjegava otpad, zadržava tu zemlju unutra i prirodno je rješenje koje se može kompostirati.

Ako ste filtrima za kavu pokrili sve rupe u posudi, ali i dalje ih imate, iskoristite ih na ove druge načine. Filtri za kavu oko biljaka povrća smanjit će rast korova, očuvati vlagu i pomoći u regulaciji temperature tla. Oni u biti djeluju kao malč. Kompostirati će u zemlju prirodnim putem. Potrgajte filtre za kavu i dodajte ih na hrpu komposta, dodati će ugljik koji je neophodan za uravnoteženu proizvodnju komposta.

Na kraju, pokrenite svoje sjemenke u iskorištenim filtrima za kavu. Navlažite ih i stavite sjeme unutra, preklopite filtar. Stavite filtar u plastičnu vrećicu i zatvorite je. Svakodnevno ga otvarajte kako bi višak vlage ispario. Po potrebi navlažite filtar, s vremenom će sjeme proklijati i spremno je za sadnju.