Iako je povrće izuzetno zdravo i poželjno ga je jesti svakodnevno, uvijek postoji mogućnost da se i od njega udebljate, a to je kada dolazi do prekomjerne konzumacije i gomilanja kalorija te samim time kalorijskog suficita.

No, tu je i jedna druga stvar. Naime, prije nekoliko su godina na Harvardovoj školi javnog zdravlja provedena istraživanja u kojima je tijekom 24 godine analizirana prehrana 130.000 odraslih ljudi. Svake četiri godine znanstvenici su pregledavali dnevnike u koje su sudionici zapisivali namirnice koje jedu na dnevnoj bazi, a svake dvije godine su prijavljivali svoju kilažu.

Prema rezultatima ovog istraživanja sudionici koji su jeli škrobno povrće, poput kukuruza, krumpira i graška, češće su bili pretili Razlog tomu je što škrobne namirnice imaju veću količinu šećera, zbog čega dolazi do čestih promjena u nivou šećera u krvi nakon njihova konzumiranja, pa nakon toga još uvijek osjećate glad, dakle češće jedete i gomilate kalorije.

Popularno povrće koje ima najviše kalorija je grah, oko 330 kalorija na 100 grama, a tu je i leća s 350 kalorija na 100 grama i slanutak s 360. Grašak ima oko 80 kalorija na 100 grama, dok kukuruz šećera ima oko 85. S druge strane, krastavci, tikvice, rajčica, zelena  salata, rotkvice… imaju manje od 20 kalorija na 100 grama. Čisto radi usporedbe. povrće izuzetno zdravo i poželjno ga je jesti svakodnevno, uvijek postoji mogućnost da se i od njega udebljate, a to je kada dolazi do prekomjerne konzumacije i gomilanja kalorija tr samim time kalorijskog suficita.