Univerzalan odgovor na pitanje koji je najbolji mobitel na svijetu nikad nećemo dobiti.

Za jedne je to samo i isključivo iPhone, dok mnogi vlasnici Androida ne žele niti čuti za Appleov ”precijenjeni gadget” i tvrde da telefon s Googleovim operativnim sustavom nikada ne bi zamijenili s iPhoneom.

Ukusi se, jasno, razlikuju i odgovor na pitanje o najboljem telefonu će se razlikovati od osobe do osobe, no mogli bi doći bliže tom odgovoru kada bi analizirali sve korisničke recenzije pametnih telefona do sada objavljene. Takav se posao na prvu čini nemoguć, no uz pomoć umjetne inteligencije, stvari su ipak lakše. Jedan je korisnik Reddita tako iskoristio OpenAI-jev novi alat GPT-4o mini s kojim je analizirao više od milijun korisničkih online recenzija (s Google Reviewsa) različitih modela pametnih telefona pri čemu je izbacio recenzije koje imaju manje od 20 riječi, piše Zimo.hr.

Sve recenzije trebale su uključivati navedene kategorije – vrijednost za novac, performanse, dizajn, trajanje baterije i kamera, a kada je primijenio sve te faktore, broj recenzija koje je iskoristio kako bi dobio odgovor na pitanje o najboljem telefonu pao je na oko 30 posto od 1,1 milijuna.

Bodovanje telefona išlo je otprilike ovako: Ako se u recenziji spomenulo kako recenzent voli kameru, onda bi ta kategorija dobila pozitivan bod, a ako je netko spomenuo negativan komentar, to je bio negativan bod. U slučaju da je osoba napisala kako im se kamera sviđa, no da je telefon preskup, u toj recenzija pozitivan bod ide kameri, a negativan vrijednosti za novac.

Na temelju podataka i bodova iz ovih pet kategorije, dobiva se konačna ocjena, odnosno ukupan dojam telefona.

A po tom ukupnom dojmu, među telefonima predstavljenim od 2022. do sada, prvo mjesto na ovoj listi zauzima Samsungov telefone Galaxy S24 Plus, a južnokorejska kompanija općenito domira ovim popisom. Zanimljivo, među top 10 nalaze se tri modela iPhone, no model Pro najlošije je rangiran među njima.

Na drugom mjestu ovog popisa nalazi se iPhone 14 Plus, slijedi Samsungov savitljivi Galaxy Z Flip 6, a zatim iPhone 15 Plus. Do kraja top 10 liste nalaze se samo Samsungovi modeli (Galaxy S23 FE, S23 Ultra, S23+, S25 Ultra), uz izuzetak iPhonea 14 Pro Max koji se nalazi na osmom mjestu. Ako se ovaj popis proširi i na 2021. godinu, onda bi peto mjesto zauzeo iPhone 13 Pro Max.

Posljednje mjesto među telefonima predstavljenim u posljednje dvije godine zauzeo je Googleov smartphone Pixel 7 Pro.

Ovaj popis konstantno će se nadopunjavati, pri čemu je uvjet da postoji najmanje tisuću recenzija za određeni model. Uskoro tako očekujemo da se na njemu pojave i telefoni iz nove generacije iPhonea, kao i novi modeli Pixela koje je Google nedavno predstavio, piše Zimo.hr.

Više detalja pogledajte na ovoj stranici, a tu možete i prilagoditi pretragu tako da se pojavljuju telefoni ovisno godini predstavljanja, cijeni, brendu itd.

S obzirom na to da i AI griješi te da korisnici u svojim recenzijama često nisu objektivni, kao i da ovaj popis uključuje ograničeni broj brendova i uređaja, jasno je kako ga ne treba uzimati jedinim ili najvažnijim izvorom informacija pri donošenju odluke o kupovini novog telefona, no ovi su rezultati ipak zanimljivi i indikativni.

(www.jabuka.tv | Foto: TechRadar)