Naziv ružmarin potječe od latinskog ros (rosa) i marinus (more), odnosno "morska rosa", što govori da je za njegov rast vrlo povoljan povjetarac s mora, koji donosi vlagu. Ružmarin je grmolika zimzelena biljka igličastih listova i krhkih svjetloplavih cvjetova. Igličasti listovi intenzivnog su mirisa, te pikantno ljutog, oporog i gorkog okusa. Koristi se za aromatiziranje povrća i mesnih jela. Ružmarin potiče cirkulaciju i tok krvi prema mozgu, te tako poboljšava koncentraciju i liječi glavobolju. Premda posvećen božici ljepote i ljubavi Afroditi, ružmarin nije samo simbol ljubavi. On je i simbol mudrosti koji osnažuje pamćenje. Ružmarin klija nešto teže u odnosu na većinu biljaka, pa je dobro kupiti svježe sjeme i posijati ga u travnju. Ipak, ni tada nemojte očekivati naglo klijanje. Puno veći uspjeh možete očekivati ako ružmarin sadite s pomoću reznica. Reznice duljine oko 8 cm najbolje je uzeti s mladih grana u kasno proljeće. Odrezani dio reznice stavite u malu posudu ispunjenu kompostom. Posudu stavite u tanjurić s vodom kako bi kompost mogao povući vlagu. Kako je već navedeno ružmarin treba puno sunca i zaštitu od hladnih vjetrova. Potrebna mu je dobra drenaža i vapnenasto tlo. Može se uzgajati u posudama u zatvorenom na sunčanom mjestu, a preko ljeta ga se može ukopati u zemlju. Manje količine lišća mogu se brati cijele godine, ali većinu lišća treba skupiti prije cvatnje. Biljka se suši u hladu, a zbog jakog mirisa treba je držati u limenkama ili dobro zatvorenim vrećicama. Ako na lišće dospije vlaga ili jako direktno sunce ono gubi ljekovitost, prenosi Agroklub.

Zanimljivo kod ružmarina jest i to što se on oda davnina koristiti kao svojevrsni amulet i vjeruje se da ako unesete ovu biljku u kuću, sa sobom donosite blagostanje. Rimski svećenici koristili su ružmarin kao tamjan u svim vjerskim obredima, a već desetljećima se koristi kao zaštita od negativne i zle energije koju netko pokušava unijeti u vaš dom. U 9. stoljeću Karlo Veliki je inzistirao da ova biljka raste u njegovim kraljevskim vrtovima, jer je vjerovao u njena čarobna svojstva.

Ružmarin je dobio i naziv čarobna biljka. Ovo su razlozi zašto: najčešće se koristi kao začin ili kao eterično ulje. Staro vjerovanje da miris ružmarina stimulira pamćenje dokazali su znanstvenici Sveučilišta Cincinnati. Ružmarin potiče cirkulaciju i tok krvi prema mozgu, te tako poboljšava koncentraciju i liječi glavobolju. Zato biste mogli malu lončanicu ružmarina staviti na vaš stol ili pored mjesta gdje vaši školarci uče i samo promatrati rezultate. Potječe iz mediteranskih krajeva gdje raste na tlu bogatom kalcijem, u suhoj klimi i na slanom morskom zraku.

Ova biljka ima sedativna, diuretska i antiseptična svojstva, a smatra se da je osobito učinkovita kod slabosti i neuralgije. Travari koriste ružmarin za nesvjesticu, koja se javlja zbog problema s ravnotežnim sustavom u uhu, živčana oboljenja, ispiranje usta radi neugodnog daha i za groznicu. Sastojci ružmarina jačaju imunološki sustav, a protuupalne tvari mogu ublažiti jake napade astme. Stimulativno djelovanje ružmarina može dovesti do poboljšanja funkcije jetre i sekrecije žučne vrećice, što pridonosi poboljšanju općeg stanja cijelog organizma.

Ružmarin se povezuje s plodnošću pa se preporučuje nekoliko grančica držati pored kreveta u kojem spavate, kažu neki ljudi.

Poznat je po brojnim dobrobitima kako za fizičko, tako i za mentalno zdravlje ljudi. Vjeruje se da ružmarin privlači novac i blagostanje u dom, pa ga svaki dom mora imati. Možete ga nositi i u novčaniku. Isto tako, vjeruje se da ako objesite nekoliko ružmarina iznad ulaznih vrata, zaštitit ćete kuću od provalnika i spriječili ulazak negativne energije. Vjeruje se da ružmarin služi i kao neka vrsta amajlije, pa će svaki dom koji ga ima na ovom mjestu, tvrde mnogi ljudi, biti zaštićen od zla.