Inicijativa Šuičana za zaštitu i očuvanje prirodnog bogatstva i okoliša, protiv megalomanskih projekata vjetroelektrana i solarnih parkova, udružena u borbi protiv prekomjernog postavljanja vjetroelektrana i solarnih parkova s mještanima Šujice i ostalim inicijativama Tomislavgrada, pokrenula je potpisivanje peticije kojom se od nadležnih institucija zahtjeva zaustavljanje devastiranja i uništavanja životnog prostora kako šireg područja Šuice tako i cijele općine Tomislavgrad.

Pokrenuta peticija, izražava duboku zabrinutost zbog planiranih energetskih projekata na lokacijama šireg područja Šuice - Galečić, Baljci, Želivodić i Galovo Polje.

Traži se hitno zaustavljanje svih radova i uklanjanje tih projekata iz prostornog plana Općine Tomislavgrad, naglašavajući nepovratne štete koje bi ovi projekti mogli nanijeti okolišu, zdravlju lokalnog stanovništva i gospodarstvu.

Smatraju da je prostorni plan općine Tomislavgrad s uključenim lokacijama vjetroelektrana i solarnih elektrana proveden bez kvalitetne javne rasprave koja nije jasno predstavila građanima Šujice i općine Tomislavgrad navedene projkte kao ni njihov utjecaj na životi prostor i kvalitetu života same zajednice i samim time je stav građana po ovom pitanju zanemaren.

Inicijativa ima za cilj zaustaviti prekomjernu izgradnju vjetroelektrana, solarnih parkova i mini hidroelektrana te zaštititi prirodne resurse i krajolik od trajnog uništavanja.

Izgradnja vjetroelektrana u Šuici nosi brojne rizike, uostalom: Planirane turbine nalaze se samo 900 metara od naselja. Šuica, smještena na krškom terenu, može iskusiti nestabilnost tla i kontaminaciju podzemnih voda, ključnih za lokalnu i širu opskrbu. Također, vjetroelektrane bi negativno utjecale na poljoprivredu i stočarstvo, dok bi mogle ugroziti i potencijal za turizam.

Pozivaju sve žitelje Tomislavgrada i šire da pročitaju tekst peticije i jednoglasno podrže inicijativu očuvanju ovog kraja od trgovine i devastacije zajedničkog prirodnog bogatstva.

Peticiju za zaustavljanje radova i uklanjanje planova izgradnje vjetroelektrana, solarnih i minihidroelektrana na širem području ŠUICE (GALEČIĆ, BALJCI, ŽELIVODIĆ, GALOVO POLJE) u općini TOMISLAVGRAD i letak za potpisivanje  možete preuzeti OVDJE.