Ključ dobrog sna počinje s kvalitetnim madracem, ali jeste li znali da je jednako važna i sama briga o madracu? Stručnjaci kažu da je ključno redovito okretati i preokretati svoj madrac kako biste spriječili njegovo trošenje na određenim mjestima i kako biste održali njegov životni vijek, piše Better Homes and Garden.

Koliko često rotirati madrac

"Ako primijetite ili osjetite bilo kakvu kompresiju ili neravne točke, okrenite madrac", kaže Laura Scott Troyano iz Avocado Green Brands. Ona kaže da bi madrace u početku trebalo često mijenjati, a s vremenom rjeđe. "Kako biste spriječili otiske tijela, zavrtite madrac – od glave do stopala – jednom mjesečno u prvih šest mjeseci. Bit će potrebno pet i više rotacija kako bi se osigurala ravnomjerna distribucija," kaže Troyano za BHG.. "Nakon prvih šest mjeseci, rotiranje svaki drugi mjesec osigurava ravnomjerno trošenje tijekom životnog vijeka madraca."

Ako primijetite probleme, možete dodati potporu oprugom ili letvicama i platformama madraca. Neadekvatni temelji mogu uzrokovati opuštenost koja dovodi do bolova dok spavate.

Koliko često okrenuti madrac

Poput rotiranja madraca, njegovo okretanje pomaže smanjiti opuštenost i zadržati njegov oblik i potporu. U članku donose kako je potrebno preokretanje madraca svakih šest mjeseci do godinu dana.

Međutim, madraci dolaze u različitim izvedbama, a neki uopće ne zahtijevaju okretanje. Postoje nedovojivi madraci i njih je nemoguće, a i nepotrebno okretati ili rotirati, a osim toga postoje madraci koji imaju samo jednu stranu namijenjenu za spavanje i ne moraju se preokretati.

Ukratko, svakako provjerite dizajn svog madraca prije nego što ga okrenete.

Kako okrenuti ili rotirati madrac

Svatko tko je premjestio ili raspakirao novi madrac zna da oni mogu biti teški i nezgrapni. U nekim slučajevima, trebat će vam pomoć da okrenete ili zarotirate madrac - osobito velike veličine.

Kako bi okretanje i rotiranje vašeg madraca bilo jednostavno, on obično ima četiri ojačane, ručno šivane ručke - dvije sa svake strane madraca, one će vam omogućiti lakše okretanje i rotiranje madraca.

Ako vaš madrac nema ručke, pažljivo ga podignite na svakom kraju i okrećite malo po malo, uvijek držeći središte madraca u kontaktu s okvirom kreveta. Podignite se nogama kako biste izbjegli naprezanje leđa ili zamolite prijatelja za pomoć ako je moguće.

Važnost održavanja čistog madraca

Stručnjaci se slažu da biste se osim ove navike okretanja trebali držati i dobre prakse čišćenja. Kako biste ovaj zadatak lakše zapamtili, tempirajte čišćenje madraca s okretanjem ili rotiranjem kako biste mogli sve raditi u isto vrijeme.

Redovito usisavajte svoj madrac i koristite sodu bikarbonu za čišćenje umjesto deterdženata ili kemikalija za kemijsko čišćenje. Ako želite malo mirisa možete nakapati nekoliko kapi svojih omiljenih eteričnih ulja u sodu bikarbonu prije nego što je posipate. Posebno dobro djeluju ulja lavande i limuna.