Smrdljivi martin je neprijatelji vrijedan uzrujavanja - bilo da padne sa stropa, šeta negdje u blizini vas ili ostavi svoj oštar miris. Ime su dobili po smrdljivoj tekućini koju ispuštaju iz žlijezda na prsima kada su uznemireni, Također ulaze u domove u vrijeme Martinja u kasnu jesen kada vani postaje hladno. Smatraju se značajnim štetnicima na poljoprivrednim kulturama jer oštećuju cvijeće i listove biljki kada sišu njihove sokove. Ipak, druge vrste su grabežljivci pa tako i značajni neprijatelji mnogih štetnika. Ove insekte smatra se i korisnima i štetnima.

Zašto Smrdljivi martin smrdi?

Smrdljivi martin ne smrdi stalno. Jedini put kada ćete ga namirisati je kada se osjeća ugroženo ili doživi preranu smrt tako što ga zgnječite. Taj oštar miris dio je njihove obrane od grabežljivaca, poput ptica i ljudi. Smrdljiva kemikalija dolazi iz žlijezde u njihovom abdomenu, a neke vrste smrdljivih stjenica mogu raspršiti kemikaliju nekoliko centimetara.

Grize li Smrdljivi martin?

Ovaj insekt ima usne dijelove koji mogu probiti kožu i sisati krv, ali ne kod ljudi. Malo je vjerojatno da će ugristi i ne šire bolest niti uzrokuju strukturna oštećenja, ali mogu uzeti danak u vašem dvorištu. Probijaju i isisavaju sok iz lišća, stabljike i korijena biljaka, uključujući i one lijepe ukrasne grmove. Oni su također stvarna prijetnja uzgajivačima zbog štete koju uzrokuju usjevima, posebice plodovima iz voćnjaka.

Što kada radi nered u mom vrtu?

Da biste se sada na kraju ljeta riješili smrdljivog martina iz rajčice, dovoljno je napraviti prirodni pripravak kojim ćete poprskati vrt i iskorijeniti ove nametnike. Biljana je pomiješala 3 sastojka i dobila savršeno rješenje koje tjera ove bude.

Evo što vam treba: bršljan, jabučni ocat i voda.

Priprema: Uzmite nekoliko listova bršljana. Sameljite ih, pa podlijte jabučnim octom i vodom. Pustite da se namače oko sat vremena. Procijedite i razrijedite s 500 ml vode i 250 ml jabučnog octa. Prskati s tim smrdljive martine svake večeri kroz 10 dana.