Nema ništa gore od spoznaje da su vaše sadnice tijekom noći desetkovane gomilama gladnih puževa. Ove vrtne štetočine su proždrljive i vole grickati vaše mlade biljčice dok vi spavate — što može čak i najiskusnije vrtlare rasplakati. Iako postoje brojne metode za držanje ovih mekušaca podalje, među najučinkovitijim su ipak one koje će fermentirati u vašem dvorištu. Osim popularne pive, postoji još jedna prirodna zamka za puževe koju možete napraviti, a za koju nije potrebna niti jedna kap ovog prehrambenog proizvoda.

Osim svježeg rasta, štetnike poput puževa privlači sve što fermentira u vašem dvorištu. Zbog toga su pivske zamke učinkovit način za uklanjanje puževa iz vrta. Prilično uspješno privlače ova stvorenja jer ne mogu odoljeti ovoj jantarnoj tekućini. Puževi koji završe u fermentiranom napitku, ne mogu pobjeći, pa se utapaju. Srećom, još jedna zamka daje iste rezultate, a sve što trebate je šećer i voda s kvascem. Uostalom, pivo se radi s kvascem, pa je logično da će i ova uradi sam otopina biti primamljiva puževima.

Kako napraviti vlastitu zamku za puževe

Prvo što ćete trebati je posuda. Najbolje je koristiti onu koja ima ravne strane i dovoljno je duboka da puževi iz nje ne mogu ispuzati lako. Nakon što ste odabrali prikladnu posudu za svoju zamku, pripremite tekućinu od žličice kvasca i šećera u šalici tople vode. Dobro promiješajte kako bi se suhi sastojci otopili.

Ulijte ovu mješavinu u svoju posudu, a zatim postavite zamku na željenu poziciju. Imajte na umu da svaki mamac privlači samo one puževe koji su u neposrednoj blizini. Što znači da biste trebali izraditi više ovih zamki kako biste zaštitili sve svoje biljke. Mamce također trebate zakopati tako da vrh bude u ravnini s tlom. Sada sve što vam trebate je provjeravati zamke i uklanjati mrtve puževe prije nego ponovno napunite spremnike s još slatke otopine.