Proruski separatisti pokrenuli su ofenzivu na stratešku luku Mariupolj, posljednji veliki grad na istoku Ukrajine pod nadzorom Kijeva. Jučer je u granatiranju poginulo trideset civila.

Zauzimanje toga industrijskoga grada s pola milijuna stanovnika značilo bi uspostavu kopnene veze između Rusije i Krima. Odgovornost za ofenzivu preuzeo je glavni vođa proruskih pobunjenika Aleksander Zaharčenko.

Obavijestit ćemo veleposlanike skupine G7 i veleposlanike i članove Sigurnosnog vijeća UN-a o zločinima protiv čovječnosti koje čine ruski teroristi prema zapovijedi ruskih vođa na teritoriju ukrajinske države, rekao je Arsenij Jacenjuk, ukrajinski premijer.

Europska unija ispituje mogućnost sazivanja izvanredne sjednice svojih ministara vanjskih poslova idućeg tjedna kako bi kaznila ofenzivu proruskih pobunjenika na istoku Ukrajine, rekli su za AFP dobro obaviješteni izvori.

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg pozvao je Rusiju da prestane destabilizirati Ukrajinu i slati vojnu, političku i financijsku pomoć proruskim separatistima koji su poveli ofenzivu na istoku Ukrajine.

HRT