Američki predsjednik Donald Trump izjavio je u subotu kako bi se želio susresti sa sjevernokorejskim vođom Kim Jong Unom u razvojačenoj području na granici Sjeverne i Južne Koreje.

''Nakon vrlo važnih sastanaka, uključujući i sastanak s kineskim predsjednikom Xiom odlazim iz Japana u Južnu Koreju (s predsjednikom Moonom.) Ako to sjevernokorejski vođa Kim vidi, susrest ću se s njim na granici, u razvojačenom području samo da se rukujemo i pozdravimo'', napisao je Trump na twitteru.

Trump se nalazi u japanskom gradu Osaki na summitu Skupine G-20. U subotu bi trebao doputovati u Južnu Koreju, a u nedjelju se vratiti u Washington.

Bijela kuća je u petak odbila komentirati je li Trump trebao ići u razvojačeno područje.

Posebni američki izaslanik Stephen Biegun izjavio je u petak da su Sjedinjene Države spremne voditi konstruktivne razgovore sa Sjevernom Korejom kako bi postigle sporazum o denuklearizaciji koji su dvije zemlje dogovorile prošle godine, priopćilo je južnokorejsko Ministarstvo vanjskih poslova, navodi Hina.

Sjevernoj Koreji se Trumpov prijedlog sviđa

Sjeverna Koreja objavila je da prijedlog američkog predsjednika za sastanak s njihovim vođom smatra "vrlo zanimljivim" i da će biti "značajno" ako do susreta dođe.

"Smatramo to vrlo zanimljivim prijedlogom, no nismo primili službeni prijedlog s tim u vezi", rekla je zamjenica sjevernokorejskog ministra vanjskih poslova Choe Son-hui u izjavi koju je prenijela sjevernokorejska središnja novinska agencija.

"Moje je stajalište da, održi li se sastanak između DPRK-a i SAD-a na crti razdvajanja, kao što namjerava predsjednik Trump, bit će to još jedna važna prigoda u daljnjem produbljivanju osobnih odnosa između dvojice čelnika i promicanja bilateralnih odnosa", ističe se u izjavi u kojoj se spominje službeni naziv Demokratske Narodne Republike Koreje.