Jabuke su dostupne tijekom cijele godine pa zauzimaju posebno mjesto u našem jelovniku. Postoji razlog zašto su među najzdravijim voćem na svijetu, ali ako želimo u potpunosti iskoristiti njihove dobrobiti, postoji jedna stvar koju moramo zapamtiti.

Jesu li jabuke zdrave?

Stručnjak poziva ljude da ne gule jabuke, podsjeća da je kora najzdraviji dio voća.

– Kad ogulite jabuku, izbacujete kalij, vitamin C ili beta-karoten. Naravno, sadrži ih i sama jabuka, ali manje. Kad očistite kožu, izbacujete i vlakna koja vas pune. Kora je riznica antioksidansa koji štite naše stanice od oštećenja, objašnjava dr. Zanimljivo je da crvena kora sadrži 2,5 puta više antioksidansa od pulpe.

Mnogi ljudi se boje jesti voće ili povrće s korom zbog ostataka pesticida koji se nalaze na njima. Liječnik priznaje da su kore njima kontaminirane, ali većina plodova dostupnih u trgovinama ne prelazi standarde. Osim toga, temeljito pranje voća smanjit će količinu ostataka pesticida za gotovo polovicu.

Kako pravilno oprati voće da se riješite pesticida?

Pranje voća u dvije faze, prvo u kiseloj, a zatim u lužnatoj kupki, oslobađa koru od prljavštine, bakterija i ostataka pesticida. Plodove prvo treba potopiti u kiselu vodu, odnosno s dodatkom jabučnog octa ili limunske kiseline. Tako ćete se riješiti bakterija s kože.

Zatim plodovi trebaju biti u alkalnoj otopini, odnosno u vodi sa sodom bikarbonom. Dovoljne su dvije žličice sode bikarbone na litru vode. Plodovi bi trebali biti u ovoj otopini 15 minuta. Ovaj jednostavan trik će ukloniti sve preostale pesticide i konzervanse s kore. Naravno, potom voće treba oprati pod tekućom vodom.