Poštovani!

Nije nam cilj prepucavanje preko Ramskih medija, znamo da to ide u nedogled, ali u svakom slučaju ćemo s vremena na vrijeme obavijestiti javnost i našu vladajuću strukturu DA ZNAMO ŠTO RADE I DA NAS NISU I NEĆE UŠUTITI, stoga se ovom prilikom želimo još jednom kratko osvrnuti na „ramske kolače“ kako to naziva urednik Radio Rame i otvoreno pismo u kojem sebe pokušavaju opravdati "nesposobnošću" drugih koji su samo i isključivo zahvaljujući svojoj sposobnosti tu gdje jesu, što se za njih ne može reći jer njima jedino sposobnost nije trebala da se nađu tu gdje jesu, ili pak jeste "sposobnost" neke druge vrste.

Uglavnom da se vratimo na temu, slučajnost ili ne, ali općinske strukture su zahvaljujući "natječajnoj proceduri" i ranije eliminirale iste ponuđače nakon što su ispunili sve tražene uvijete i bili prvorangirani, na tada jedini znan način, tako što bi kad ne znaju što dalje, poništili natječaj, pa tako želimo upoznati javnost da je firma Graditelj Svratišta bila prvorangirana sa zadovoljenim svim uvjetima na tenderima.

„Izgradnja stepeništa i plaže u naselju Ustirama“ sa ponuđenom cijenom od 35.876,83 KM  (bez  PDVa),  i popustom  5%.  U prilogu zapisnici - PRILOG 1, PRILOG 2



„Izgradnja višenamjenske dvorane u naselju Gračac“ sa ponuđenom cijenom od 159.782,84  KM  (bez  PDVa),  i popustom  2%. U prilogu zapisnici - PRILOG 1, PRILOG 2


 
Nakon  evaluacije (analize) ponuda  IZNENADA SE PONIŠTAVAJU NATJEČAJI, iznenada je općina ostala bez financijskih sredstava, koja se inače trebaju unaprijed osigurati pa tek krenuti u izvođenje radova. Da naša Općina to ne radi tako vidimo iz svih do sada započetih projekata, koji ne samo da nisu završeni nego se za njih i usput raspisuju novi natječaji, iste objekte kao npr. NADSTREŠNICA nove zgrade općine.

U sklopu natječaja za izgradnju općine predviđena je izgradnja nadstrešnice u prvom pokušaju površina po projektu 50m2 (glavni ulaz)+6m2 (sporedni ulaz) cijena 23.500 KM, isječak iz ugovornog troškovnika iz 2016. g.



Drugi pokušaj, površina izgrađene nadstrešnice 25m2 (glavni ulaz)+6m2 (sporedni ulaz) cijena 72.083,82 KM


 
Da pojasnimo: Općina Prozor-Rama u sklopu ugovora „Dovršetak izgradnje nove zgrade općine“ s vrijednošću od 1.555.191,36 KM i (bez Pdv-a) iz 2016. g, ugovara i izgradnju famozne nadstrešnice za 23.500 KM, da bi ponovno 2020. godine raspisala natječaj i ugovorila radove za ISTU nadstrešnicu (tj manju za 25m2) sa vrijednošću ugovora od 72.083,82 KMA sasvim „slučajno“  radove je ugovorila s istom firmom.

POSTAVLJAMO PITANJE jesu li su ovi DOKAZI niz poluistina i neistina, kako tvrdite da iznose u medije Markešić-Iličić? ODGOVRITE RAMSKOJ JAVNOSTI!

Što se tiče efikasnosti domaćih ponuđača. tj otezanja izvođenja radova, kad uzmemo u obzir dinamiku izvođenja ostalih radova na području naše općine očekivali smo POHVALU od općine Prozor-Rama za efikasno izvršene radove firme  Gradinventa. Usporedbe radi valja još  jednom spomenuti dinamiku izgradnje nove zgrade općine, početak gradnje (zanatski radovi) 2016-završetak NEPOZNAT.

I kad su se već dotakli teme „Unisa“, (za Putnik i kamenolam je uredno plaćen porez) u svome pismu navodeći ih kao sumnjivo porijeklo kupovine (možda je sumnjivija kupovina zemljišta za izgradnju vrtića od firme Ramatex) i ne plaćanja poreza, samo ćemo upoznati javnost da u tim slučajevima sporovi još uvijek traju, jer je bivša tvornica Unisa procijenjena na više od 3milijuna KM (procjena općinske komisije tržišne vrijednosti) a porez na kupovinu nekretnina se plaća 5% od procijene komisije, u konkretnom slučaju općina je tražila više od 150.000,00KM poreza, nakon naših žalbi iznenada je vrijednost pala na 1,8 milijuna KM, to je poreza 90.000,00KM. Uglavnom sumnjivi su svi osnovi po kojima općina traži dažbine, ali o tome neka prvo odluči sud. 60.000,00 nije mala razlika.

Vratimo se „ramskim kolačima“ i samo još jednoj u nizu famoznih rečenica urednika Radio Rame iz kojeg izvire ništa drugo nego sama sposobnost, kojom bi za početak barem trebao razlikovati pojam podizvođač i glavni izvođač.
 

Također ovom prilikom ne možemo da ne spomenemo famozne udruge, pa usput pitamo načelnika općine na osnovu kojeg javnog poziva (zakona) za financiranje udruga je uplatio (prebacio), u zadnje dvije godine, udruzi Perun (Gračac) „kolačić“ od (više) 250.000,00 KM ili pak da pitamo tko stoji iza udruženja „Naprijed Jablanica“ kojem je također udijelio dio „ramskih kolačića“, ima ih još poprilično puno…

Srdačan pozdrav!
 
NE DOSTAVLJENO na www.ramski-vjesnik.ba zbog objave otvorenog pisma (prošli članak) kao priloga odgovoru općine - gospodo iz Ramskog vjesnika ovim ste pokazali da ste načelnikov medij i da niste nimalo neovisni.

DOSTAVLJENO:
www.rama-prozor.info
www.radio – rama.info

Tomislav Markešić dipl. ing. građ
Graditelj Svratišta d.o.o Prozor, Rama

Tomislav Iličić, dipl. ing.građ
Gradinvent d.o.o Mostar