Odluka Joea Bidena da odustane od predsjedničke utrke obišla je globus, a stigle su i reakcije brojnih svjetskih čelnika.

Također je podržao potpredsjednicu Kamalu Harris i rekao da će "svu svoju energiju usmjeriti na svoje dužnosti predsjednika" do kraja svog mandata.

Američki saveznici pružili podršku Bidenu

Mnogi američki saveznici odali su priznanje njegovim vanjskopolitičkim postignućima i priznali težinu njegove odluke, prenosi BBC.

"Zahvaljujući Bidenu, transatlantska suradnja je bliska, NATO je jak i SAD su nam dobar i pouzdan partner. Njegova odluka da se više ne kandidira zaslužuje priznanje", objavio je njemački kancelar Olaf Scholz na X-u.

Premijer Ujedinjenog Kraljevstva Keir Starmer rekao je da "poštuje" odluku Bidena i "raduje se" zajedničkoj suradnji do kraja svog predsjedničkog mandata.

"Znam da će predsjednik Biden, kao što je činio tijekom cijele svoje izvanredne karijere, donijeti odluku na temelju onoga za što vjeruje da je u najboljem interesu američkog naroda", dodao je gospodin Starmer.

Kanadski premijer Justin Trudeau zahvalio je Bidenu i prvoj dami SAD-a Jill Biden, nazvavši predsjednika "pravim prijateljem" Kanađana. "On je sjajan čovjek i sve što radi vođeno je ljubavlju prema svojoj zemlji", rekao je g. Trudeau.

Poljski premijer Donald Tusk rekao je da je gospodin Biden "donio teške odluke" tijekom svoje političke karijere koje su "očuvale svijet sigurnijim, a demokraciju i slobodu jačima".

"Znam da ste se vodili istim principima kada ste objavili svoju posljednju odluku. Možda najtežu u svom životu", poručio mu je Tusk.

Biden se posljednjih tjedana suočio s velikim pritiskom svojih kolega demokrata da se povuče, nakon katastrofalne debate protiv Donalda Trumpa u lipnju.

Ali sve do prošlog tjedna, Biden je govorio da planira ostati u utrci. S 81 godinom, on je najstariji predsjednik u američkoj povijesti

Japanski premijer Fumio Kishida istaknuo je da je Bidenovo odustajanje "najbolja politička odluka koju je mogao donijeti".

"Savez Japana i SAD-a kamen je temeljac diplomacije i sigurnosti naše zemlje, stoga ćemo pažljivo pratiti situaciju", rekao je Kishida.

Premijer Češke Republike, Petr Fiala, opisao je Bidenovu odluku o povlačenju kao "odgovornu i osobno tešku... ali utoliko vrijedniju".

Talijanski ministar vanjskih poslova i zamjenik premijera Antonio Tajani rekao je da njegova zemlja "mora s velikom pozornošću gledati na SAD". "Dobro ćemo surađivati ​​s kim god da bude sljedeći predsjednik, bilo Trump ili Harris", rekao je.

Ukrajinski čelnik Volodimir Zelenski rekao je da poštuje Bidenovu "tešku, ali snažnu odluku" i zahvalio mu na njegovoj "nepokolebljivoj potpori borbi Ukrajine za slobodu". "Iskreno se nadamo da će kontinuirano snažno vodstvo Amerike spriječiti rusko zlo da uspije ili da se njihova agresija isplati", rekao je Zelenski.

Predsjednik Venezuele Nicolas Maduro nazvao je to "najrazumnijom i najispravnijom odlukom". "Gospodin Biden je shvatio da u toj dobi i s oslabljenim zdravljem ne može preuzeti uzde svoje zemlje, a kamoli predsjedničku kandidaturu", rekao je kontroverzni venezuelanski predsjednik.

A glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da će prioritet Rusije i dalje biti rat u Ukrajini. "Puno toga se može promijeniti" prije američkih predsjedničkih izbora u studenom, kazao je. "Moramo biti strpljivi i pažljivo pratiti što se događa", dodao je.