Na tržnice polako stižu one prave, ljetne, sočne i slatke rajčice i pravo je vrijeme za kuhanje juhe od rajčice. Osim što je dobar izbor za jednostavan i brzi ručak, uz koji možete poslužiti samo još komadiće hrskavog kruha ili sendvič sa sirom, ako je napravite u većoj količini, dio možete i smrznuti pa samo vaditi po potrebi.

U nastavku ostavljamo dva načina pripreme juhe od rajčice, uz koje ćete izvući najviše iz plodova uz što manje truda. A to je, složit ćete se, sve što nam ovih dana vrućih ljetnih dana i treba. Osim toga, donosimo i nekoliko dobrih savjeta.

Umjesto da u lonac samo ubacite pelate i kuhate ih s malo začina, u pripremu uključite još koji korak pa napravite najbolju juhu od rajčice do sada. Trebat će vam 2-3 veće rajčice, konzerva pelata, maslinovo ulje, češnjak, bosiljak, sol, šećer i papar te jedna manja glavica luka.

Na maslinovu ulju najprije pirjajte sitno sjeckani luk, a kad poprimi boju dodajte protisnuti češnjak. Količinu režnjeva koju ćete koristiti prilagodite vlastitom ukusu, ali otprilike pet komada trebalo bi biti dovoljno. Zatim dodajte šećer, promiješajte i kuhajte minutu pa ubacite rajčicu koju ste narezali na veće komade, kratko pirjajte i dodajte konzervu pelata. Sve dobro promiješajte, prelijte vodom, začinite soli i paprom i pustite da se krčka 20-ak minuta. Pred kraj kuhanja u lonac ubacite dio bosiljka, a zatim sve zajedno usitnite blenderom ili štapnim mikserom.

Vratite na vatru pa po želji u juhu ubacite šaku riže ili taranu i kuhajte dok ne bude gotovo. Na kraju ubacite još malo sitno sjeckanog bosiljka. Juhu uvijek možete poslužiti i samu, uz dodatak kockica kruha koje ste kratko zapekli na tavi koje ćete poslužiti sa strane i dopustiti da si svatko za stolom dodaje količinu po želji.

Što još dodati juhi od rajčice?

Osim pečenih kockica kruha, koje možete napraviti u pećnici ili na tavi s malo maslinova ulja, juhi od rajčice prije posluživanja možete dodati i malo ribanog parmezana ili drugog sira po želji. Posipati je možete s malo aromatiziranih krušnih mrvica (primjerice, na tavu stavite kockicu maslaca, pustite da se otopi, a zatim dodate krušne mrvice, protisnuti češnjak, limunovu koricu, soli i papar), a dodati možete i malo sitno sjeckanih svježih rajčica začinjenih s dosta maslinova ulja, bosiljka, origana, timijana, soli i papra.

U slučaju da rajčice za juhu pečete u pećnici, u kombinaciju ubacite i cherry rajčice koje se još uvijek drže na grančici, ispecite ih pa ih iskoristite za dekoraciju na juhi.

Dobra ideja bit će i tostirani orašasti plodovi poput oraha ili sjemenke.

ZA ONE KOJI NE ŽELE STAJATI ZA ŠTEDNJAKOM

U slučaju da i niste baš od stajanja za štednjakom po ovom teškom, sparnom vremenu, juhu od rajčice možete napraviti i na malo drugačiji način. Uključuje najprije paljenje klime, a zatim u pećnice.

U veću posudu stavite 5-6 sočnih rajčica koje ste narezali na komade. Dodajte i dvije manje glavice luka narezane na četvrtine, sol, papar i malo šećera. Dodajte poštenu količinu maslinova ulja, grančicu timijana, malo bosiljka i drugih začina po želji. Sve dobro promiješajte. U foliju umotajte glavicu češnjaka i dodajte nekoliko kapi maslinova ulja. Ubacite sve zajedno u pećnicu na 200 stupnjeva i pecite 20-30 minuta.

Kada je gotovo, prebacite rajčicu, luk i začine u blender, a češnjak odmotajte i iz režnjeva istisnite pastu koja je nastala pečenjem. Dodajte malo tople ili vruće vode, dodatno začinite po potrebi, izblendajte i juha je gotova. Poslužite sve zajedno uz pečene kockice kruha ili, još bolje, tostirani sendvič s puno topivog sira.

Kako napraviti najbolji sendvič sa sirom uz juhu od rajčice?

Pripremite dvije kriške kruha i s obje strane ih premažite maslacem. Na obje kriške stavite sir, najbolje cheddar, goudu, tilzit, mozzarellu ili neki drugi, lako topivi sir. Poklopite u sendvič, a zatim stavite na dobro zagrijanu tavu. Pustite da se peče dok ne poprimi hrskavu koricu s donje strane, zatim preokrenite i pecite i s druge strane. Povremeno pritisnite sendvič špatulom. Kada i s druge strane poprimi lijepu boju, a sir se rastopi, prebacite sendvič na tanjur, prerežite ga na pola i poslužite još vrući uz juhu od rajčice.

Naravno, osim sira i maslaca, sendviču uvijek možete dodati i sastojke kao što su tanko rezani kiseli krastavci, šunka ili drugi mesni dodatak, tuna, a odlična ideja bit će i malo senfa ili majoneze.

Izvor: Dobra hrana