Puževi i puževi prave pustoš u vrtovima. Vole poljoprivredne biljke, uništavaju povrće, a ne štede ni cvijeće. Posebno su proždrljivi puževi puževi, odnosno puževi bez školjki. Ako želimo brinuti o svojim biljkama i uživati ​​u bogatom urodu, dobro je kladiti se na ovaj jednostavan trik za zaštitu vrta od ovih nametnika.

Zaustavite puževe

Sluzavce je lako uočiti, a zbog česte pojave vjerojatno ste ih već vidjeli u svom vrtu. Mogu opustošiti cijeli vrt, a time i ljetinu. Ovi mekušci dosežu duljinu i do nekoliko centimetara. Osobito su aktivni nakon kiše i noću, kada uzrokuju goleme štete. Vole mlado lišće, mladice, klice i sadnice te uništavaju čak i zrele usjeve povrća, voća i ukrasnog bilja.

Kako se učinkovito riješiti ovih nametnika?

Imamo rješenje za vas. Samo upotrijebite jedan jednostavan trik da se riješite ovih dosadnih mekušaca. To će poput magneta privući puževe i puževe. Učinkovita, iako zamorna i dugotrajna metoda je ručno sakupljanje puževa i njihovo premještanje na mjesto gdje neće predstavljati prijetnju usjevima. Ovaj zadatak možete olakšati korištenjem učinkovite zamke.

Grejp kao magnet

U tu svrhu dovoljno je posegnuti za grejpom. Ovo aromatično voće privlači puževe i puževe intenzivnim mirisom eteričnih ulja. Štetočine privučene na ovaj način lakše će se sakupiti i premjestiti na drugo mjesto.

Protiv puževa i sluzi

Ostali dokazani načini da se riješite ovih strašnih štetočina uključuju bakrenu žicu. Bakar odbija puževe, koji ne podnose kontakt s ovim metalom. Dovoljno je bakrenom žicom omotati posude za cvijeće, paravane ili ograde cvjetnjaka i zaboraviti na ovaj problem.

Još jedna humana metoda borbe protiv puževa je sadnja biljaka u vrtu koje ovi mekušci ne vole zbog svog karakterističnog mirisa. U tu svrhu vrijedi koristiti kadulju, nasturtium ili stolisnik.

Korištenje ovih metoda pomoći će vam da u svom vrtu nemate puževa, osiguravajući zdrav rast vaših biljaka i obilnu žetvu.