Članovi ruskog parlamenta pripremaju radnu skupinu za procjenu štete koju je Njemačka nanijela Rusiji tijekom Drugog svjetskog rata, piše ruski list Izvestija.

Kako prenosi Newsweek, Rusi će tražiti od Njemačke odštetu od četiri bilijuna eura za štetu nanesenu prije gotovo 70 godina.

Prema riječima zastupnika Liberalno-demokratske stranke Rusije Mihaila Degjaterova, inicijativa je izravan odgovor na trgovinske sankcije koje su Sjedinjene Države i Europska unija uvele Rusiji zbog aneksije Krima u ožujku i podrške proruskim snagama u istočnoj Ukrajini.

Degjaterov je rekao da Njemačka ništa nije platila SSSR-u za uništavanja tijekom Drugog svjetskog rata.

Prema njegovima riječima, SSSR je poslije konferencije na Jalti vratio neku njemačku imovinu – uglavnom opljačkani namještaj, odjeću i industrijsku opremu kao i neki ratni plijen, ali “SSSR nije tražio od Njemačke ekonomsku nadoknadu”.

Degjaterov je ocijenio da “Njemačka nastavlja nanositi ekonomsku štetu Rusiji, pridružujući se trgovinskim sankcijama EU”, podsjećajući na niz trgovinskih ograničenja koje je EU nametnula Rusiji koje su prouzročile krizu ruske ekonomije i pad rublje.

“Tijekom trajanja rata, 30 posto naše zemlje i nacionalnog blaga je uništeno, a razoreno je 1.710 velikih sovjetskih gradova, više od 70.000 manjih gradova i sela, 32.000 industrijske zone, a 100.000 farmi je potpuno uništeno”, rekao je Degjaterov, misleći na podatke koje je Staljinov odbor prikupio poslije rata, prenosi Tanjug.

Prema njegovim riječima, ova materijalna šteta iznosi 600 milijardi dolara i dodao je da “Njemačka plaća kompenzaciju za šest milijuna žrtava holokausta, ali ignorira 27 milijuna ubijenih sovjetskih građana, od kojih je 16 milijuna civila”.

“Ako se sve to uzme u obzir, Njemačka ne duguje ništa manje od tri do četiri tisuće milijardi eura nasljedniku Sovjetskog Saveza – Rusiji”, smatra Degjatarov./HMS/