''Rusija poziva zemlje koje poduzimaju mirovne inicijative u vezi s Ukrajinom da uzmu u obzir potrebu da se eliminiraju osnovni uzroci sukoba'', izjavio je ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov.

"Pozivamo naše prijatelje u njihovim daljim naporima da u potpunosti uzmu u obzir činjenice koje sam spomenuo o stvarnim uzrocima trenutne situacije. Bez njihovog eliminiranja, neće biti postignut pravedan mir zasnovan na Povelji UN", rekao je Lavrov u obraćanju na konferenciji za novinare na 79. zasjedanju Opće skupštine UN u New Yorku.

Naveo je kako Rusija cijeni napore brojnih partnera da u najboljim namjerama promoviraju inicijative za posredovanje u Ukrajini.

Trumpovih 24 sata

"Moskva se ne isključuje iz dijaloga sa Zapadom i iznijela je ideju o arhitekturi jednake i nedjeljive sigurnosti u Euroaziji", dodao je Lavrov.

Komentirajući mirovni plan bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa za Ukrajinu, Lavrov je naglasio da će Rusija podržati svaku inicijativu za rješenje ukrajinskog pitanja zasnovanu na eliminaciji bazičnih uzroka sukoba.

"Koliko sam razumio, Trump je prije izvjesnog vremena rekao da će mu trebati 24 sata da okonča sukob u Ukrajini. Znate, mi ćemo pozdraviti sve inicijative koje dovedu do željenog rezultata", rekao je Lavrov.

Naglasio je kako rezultat može biti samo jedan - rješavanje ovog problema na osnovu otklanjanja osnovnih uzroka ukrajinske krize.

"Ako Trump uspije uvjeriti Kijev da ukine diskriminatorne zakone protiv onih koji govore ruski u Ukrajini, to će biti korak u pravom smjeru", dodao je Lavrov.

Rusija ne misli ozbiljno

S druge strane, ministar vanjskih poslova Austrije Alexander Schallenberg ocijenio je kako rusko rukovodstvo ne misli ozbiljno na mirno rješenje sukoba u Ukrajini.

"Svi znamo da će rat u Ukrajini, kao i svaki drugi rat, na kraju biti riješen za pregovaračkim stolom. A smisao pregovora može biti samo kada u njima sudjeluju obje strane, Rusija i Ukrajina. Stječe li se dojam da ruska strana nije baš ozbiljna u vezi sa smislenim pregovorima? Da! Ali nadam se da će se to u jednom trenutku dogoditi", rekao je on za austrijsku novinsku agenciju APA.

Traženje dijaloga

Prema njegovim riječima, Kina, Brazil, Indija i druge zemlje također trebaju biti uključene u napore za mirovno rješenje.

"Moramo uključiti ove države u proces. Ovo je ključni moment, jer u suprotnom mir se ne može postići", smatra Schallenberg.

Ocijenio je da je rat u Ukrajini pokazao potrebu za potpunom reorganizacijom suradnje sa Globalnim Jugom.

"Ako Rusija uspije napasti susjednu državu u neoimperijalističkom duhu, a onda objasni drugim zemljama da su pravi agresor NATO i Europska unija, onda se zaista postavlja pitanje: kako je to moguće? Vjerujem da dijalog trebamo tražiti mnogo aktivnije i zaista pod ravnopravnim uvjetima", dodao je Schallenberg.