Kubanski dužnosnici su priopćili da sljedećeg tjedna u Havanu stižu četiri ruska plovila, uključujući podmornicu na nuklearni pogon. Ministarstvo vanjskih poslova Kube je jučer navelo da će brodovi, od kojih nijedan ne nosi nuklearno oružje, pristati u glavnom gradu Kube između 12. i 17. lipnja.

Pritom je naglasilo kako nema razloga za brigu, odnosno da prisutnost ruske mornarice ne predstavlja prijetnju regiji. "Radi se o posjetu koji je u skladu s povijesno prijateljskim odnosima između Kube i Ruske Federacije. Strogo ćemo se pridržavati međunarodnih propisa", stoji u priopćenju, a prenosi Al Jazeera.

SAD: Nadzirat ćemo vježbe

Kuba i SAD su udaljeni samo nekih 145 km, kada se gleda njihova najbliža točka. Ruski predsjednik Vladimir Putin ovaj je tjedan sugerirao da bi Moskva mogla poduzeti odgovarajuće korake ako zapadne zemlje poput Njemačke i SAD-a dozvole Ukrajini da koristi njihovo oružje za napade na teritoriju Rusije.

Američki dužnosnik je u srijedu rekao novinarima da Rusija u sklopu vojne vježbe planira poslati borbena plovila u karipsku regiju. Dodao je kako Washington ne smatra ovu situaciju prijetećom, ali da će američka mornarica ipak nadzirati vježbe.

Kubanska kriza

Ministarstvo vanjskih poslova Kube navodi kako u Havanu stiže podmornica Kazan, fregata Gorškov, naftni tanker Pašin i tegljač Nikolaj Čiker. Tijekom Hladnog rata, Kuba je bila važan saveznik Sovjetskog Saveza.

Zbog postavljanja sovjetskih nuklearnih projektila na otoku, došlo je 1962. do Kubanske krize kada su Washington i Moskva bili blizu rata. SAD je nakon incidenta uveo Kubi trgovinski embargo, koji je i dalje na snazi.