Ruski brodovi koriste različite metode za prikupljanje obavještajnih podataka o lokacijama bitnih kabela i cjevovoda na morskom dnu Sjevernog mora, potencijalno s ciljem sabotiranja ili ometanja te infrastrukture, prema izvještajima platforme Follow the Money za radikalno neovisno istraživačko novinarstvo.

Za ove operacije, Rusija koristi ribarske brodove, teretne brodove, naftne tankere, istraživačke brodove i jahte za razonodu.

Follow the Money i belgijski list De Tijd mapirali su moguće špijunaže, sabotaže i druge sumnjive aktivnosti ruskih brodova u Sjevernom moru od 2014. godine.

Aktivnosti brodova

Prema njihovim nalazima, 1012 brodova pod ruskom zastavom bilo je aktivno u Sjevernom moru tijekom proteklog desetljeća.

Ovi brodovi su gotovo 60,000 puta plovili naizgled besciljno, dok su se 950 puta približili unutar jednog kilometra od kabela ili cjevovoda.

U ovim aktivnostima sudjelovalo je 167 civilnih ruskih plovila.

Europske zemlje imaju ograničene mogućnosti za intervenciju, čak i ako se potvrde sumnje u špijunažu.

Miniranje infrastrukture

NATO također sumnja da je Rusija minirala kritičnu podvodnu infrastrukturu EU-a u Sjevernom moru, prema izvještaju The Timesa, koji se poziva na neovisne izvore.

U proteklih deset godina, više od 160 civilnih ruskih brodova izvelo je 945 sumnjivih aktivnosti u Sjevernom moru.

Najmanje 749 od tih aktivnosti dogodilo se unutar jednog kilometra od cjevovoda, dok su se 72 odvijale u blizini energetskih kabela, a preostalih 124 na mjestima gdje su položeni telekomunikacijski kabeli.

Među teorijama o ovim sumnjivim aktivnostima je i ona da Rusi nisu postavljali mine, već su možda prisluškivali ili označavali svoje pozicije kako bi kasnije mogli uništiti kabele s pomoću koćarice.