Sarajevska policija je danas počela koristiti body kamere, a time je Kanton Sarajevo postao prvi čija policija koristi body kamere. Kamere su na uniformama pripadnika Jedinice za promet MUP-a Kantona Sarajevo.

Ministar unutarnjih poslova Kantona Sarajevo Admir Katica (NiP) je izjavio da pripadnici Jedinice za promet MUP-a Kantona Sarajevo od danas na teren izlaze s novom opremom - body kamerama.

Ispunjenje obećanja

"Ovo je naše ispunjenje još jednog velikog obećanja građanima. Inicijativu za nabavku ovih uređaja i opremanje naše policije uputio sam Vladi Kantona Sarajevo još 2021. godine i sredstva od skoro pola milijuna KM su odmah osigurana. Nabavka je konačno zaključena u studenom prošle godine i stekli su se uvjeti da Uprava policije počne njihovu primjenu", napomenuo je.

Ukazao je da je ovo testna faza tijekom koje će Uprava policije pratiti primjenu body kamera i otklanjati eventualne nejasnoće i nedostatke jer je cilj da njihova upotreba bude, kako je naglasio, što efikasnija.

Katica se osvrnuo na način korištenja body kamera i njihovu funkcionalnost.

"Sigurni smo da će body kamere imati višestruku korist, a naglašavam da je njihova osnovna funkcija zaštita. Kamere će unaprijediti sigurnost naših policijskih službenika i zaštititi ih od eventualno neosnovanih pritužbi, omalovažavanja, nepoštivanja službenih osoba i slično. Istovremeno, bit će zaštita i građanima od eventualne zloupotrebe policijskih ovlasti", naveo je.

Mora se znati da se snima

Ukazao je da će body kamere biti na vidljivim dijelovima uniformi, a snimat će prostor ispred policijskog službenika.

"Svaki policijski službenik bit će dužan, prilikom obavljanja policijskih poslova i primjene policijskih ovlaštenja, da upozna osobu prema kojem se primjenjuju da se snima", dodaje.

Napomenuo je da je upotreba body kamera regulirana Pravilnikom o načinu postupanja policijskih službenika Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo prilikom obavljanja policijskih poslova te primjene policijskih ovlaštenja.

Osvrnuo se i na nabavku ostale opreme i materijalno-tehničkih sredstava za policiju, istakavši da i pored brojnih prepreka, policija iz dana i dan postaje sve jača i opremljenija.

"Često me pitaju zašto helikopter, a ne policijske uniforme? Zašto specijalna oklopna vozila, a ne neka druga. Važno je da građani, ali i naša policija znaju, da jedno ne isključuje drugo. Mi brinemo da policija ima sve što je potrebno i istovremeno pokrećemo brojne nabavke, ali dinamika njihove realizacije zavisi od mnogih faktora, u prvom redu postupka javnih nabavki", izjavio je.

Prema njegovim riječima, rješava se jedno po jedno pitanje i obećava da će sarajevska policija u što kraćem roku imati i nove uniforme, opremu, specijalna vozila, a posebno novu infrastrukturu potrebnu za efikasniji rad.

Ugovor o nabavci body kamera s pratećom opremom neophodnom za funkcioniranje cjelokupnog sustava potpisan je 22. studenog 2023. godine, a njegova vrijednost iznosi 418.795 KM bez PDV-a.

HNŽ, kamere i nedostatak kadra

U Hercegovačko neretvanskoj županiji o postavljanju kamera na uniforme policajaca se samo razgovaralo.

Ranije je ministar MUP-a HNŽ-a Marijo Marić za Bljesak.info rekao ''O postavljanju kamera se razgovaralo, ali smatram tu ideju dobrom i inicijativu podržavam''.

No MUP u Hercegovačko-neretvanskoj županiji prvo mora riješiti nedostatak policijskih službenika, da bi imali koga modernizirati.

Ravnatelj policije Robert Perić rekao je ranije kako se Uprava policije suočava s kadrovskom problematikom.

''Trenutačno je stanje tako da nam nedostaje više od trećine od predviđenog broja policijskih službenika. Prema pravilniku propisano je 962 radna mjesta, a trenutno je popunjeno 581. Nedostaje 381 policijski službenih trenutno. Tijekom 2024. i 2025. godine bit će umirovljeno oko 240 policijskih službenika a u siječnju 2026. još oko 60 policijskih službenika'', rekao je Perić i dodao kako određeni broj policijskih službenika prihvaća ratni staž te odlazi u mirovinu i prije planiranog roka. Ove je godine zaposleno 30 mlađih inspektora dok će u rujnu biti zaposleno 130 službenika u činu policajca.

''Očekujemo raspisivanje novog natječaja za popunjavanje 145 mjesta, 120 u činu policajca i 25 u činu mlađeg inspektora. Unatoč navedenom popunjavanju, početkom 2026. nedostajat će više policijskih službenika nego što danas nedostaje'', upozorio je Perić.

Naveo je kako se Uprava policije susretala se s jako puno problema zbog disciplinske odgovornosti radi nepostojanja tijela disciplinske odgovornosti zbog čega je zastarjelo 620 predmeta.