Vrhbosanski nadbiskup i metropolit Tomo Vukšić predslavio je misu uočnicu na vanjskom oltaru u Podmilačju, kojom je u nedjelju 23. lipnja započela proslava svetkovine Rođenja Ivana Krstitelja, nebeskog zaštitnika tog svetišta i župe.

Proslava svetkovine započela je procesijskim iznošenjem svečeva kipa. Potom je slavljena misa, uz koncelebraciju 30-ak svećenika među kojima je bio i provincijal Franjevačke provincije Bosne Srebrene fra Zdravko Dadić te upravitelj svetišta i župnik fra Filip Karadža.

Župnik je na početku pozdravio sve pristigle hodočasnike i domaće vjernike te istaknuo da je do svih onih koji hodočaste sv. Ivi dopro svečev glas i doveo ih u to svetište.

U prigodnoj propovijedi mons. Vukšić je uvodno kazao da je „sv. Ivo, kao onaj koji je bio poslan od Boga da svjedoči, bio svetac nade i vjere u bolju budućnost, svjedok novoga početka, navjestitelj života s Isusom i na Isusov način. Bio je preteča koji je ljudima pokazao Spasitelja svijeta“, poručio je.

Naglasio je da je poruka Ivanova primjera također vrlo suvremena zato što Gospodin i u ovo vrijeme treba preteče i svjedoke da bi se sagradio i učvrstio novi, ljudskiji i bratskiji svijet. „U tom smislu svatko je pozvan pitati se pred Gospodinom: ‘U kojoj mjeri je moj život u skladu s Bogom? Na koji način i po kojim djelima sam ja svjedok istina vjere i pravila morala koje riječima ispovijedam? Koja je u tom smislu zadaća i koje je poslanje što ga je Isus meni povjerio?’“, kazao je nadbiskup i dodao da su svi ljudi pozvani po zagovoru Ivana Krstitelja i nasljedujući njegov primjer poniznoga sluge i hrabroga svjedoka, pripraviti putove po kojima dolazi Gospodin, biti njegovi svjedoci u svijetu te, sami obraćeni od loših nakana i zloga puta, životom pristati uz Gospodina.

„Tako ćemo i mi, poput Ivana Krstitelja, biti navjestitelji novoga početka, graditelji boljega svijeta i svjedoci utemeljene nade u bolju budućnost“, poručio je mons. Vukšić.

Na kraju misnog slavlja fra Filip je zahvalio svima koji su pomogli u organizaciji proslave svetkovine sv. Ive u Podmilačju.

Liturgijsko pjevanje animirao je zbor pod ravnanjem fra Emanuela Josića.

Inače, svetište sv. Ivana Krstitelja u Podmilačju jedno je od najstarijih hodočasničkih i zavjetničkih mjesta u Bosni i Hercegovini i na Balkanu. Svake godine pohode ga brojni hodočasnici iz BiH, Hrvatske, ali i drugih europskih zemalja. Tako je i ove godine došlo više desetaka tisuća ljudi. Prema riječima sudionika, na ovogodišnju se uočnicu okupio najveći broj vjernika nakon Domovinskog rata.