Sjeverna Koreja priopćila je kako bi ulazak Njemačke u snage UN-a za nadzor granice na Korejskom poluotoku pod američkim vodstvom povećao napetosti, optužujući Washington za stvaranje azijske verzije NATO-a, javila je u utorak državna novinska agencija KCNA.

Njemačka, bliska američka saveznica, u petak je postala najnovija članica Zapovjedništva Ujedinjenih naroda, grupe koja pomaže u nadzoru teško utvrđene granice između Južne i Sjeverne Koreje, i obvezala se braniti Jug u slučaju rata.

''SAD pokušava oživjeti funkciju Komande UN-a koja je trebala izumrijeti u prošlom stoljeću. Ovo ima za cilj pretvoriti Zapovjedništvo UN-a u drugu, azijsku verziju NATO-a'', izjavio je glasnogovornik sjevernokorejskog ministarstva vanjskih poslova, a prenosi KCNA.

Njemački ministar obrane Boris Pistorius izjavio je prošlog tjedna kako je taj potez dokaz snažnog uvjerenja Berlina da je europska sigurnost usko povezana sa sigurnošću u indo-pacifičkoj regiji.

Sjevernokorejsko ministarstvo je priopćilo da će ulazak Njemačke u UNC "neizbježno pogoršati vojnu i političku situaciju na Korejskom poluotoku i ostatku regije", dodajući da će Njemačka biti "u potpunosti odgovorna" za posljedice, prenosi Reuters.