Sjeverna Koreja ponovno je poslala stotine balona prepunih smeća prema Južnoj Koreji, javlja CNN. Od sinoć je Sjeverna Koreja poslala oko 330 balona s vrećama smeća svom južnom susjedu, a 80 ih je sletjelo u Južnu Koreju, priopćio je Združeni stožer Seula (JCS).

U paketima su pronađeni stari papir i plastika, a opasnih tvari nije bilo, priopćio je JCS. Prema podacima CNN-a, od 28. svibnja je oko 1060 balona iz Sjeverne Koreje stiglo na teritorij Južne.

Vijeće za nacionalnu sigurnost Južne Koreje održalo je danas hitan sastanak kako bi smislilo odgovor na posljednji val balona sa smećem.

Južna Koreja će emitirati emisije protiv Sjeverne Koreje u graničnim područjima

Prošlog tjedna Pjongjang je rekao da je svom susjedu poslao ukupno 3500 balona koji su nosili 15 tona smeća, navodi državni medij KCNA, pozivajući se na zamjenika ministra obrane Sjeverne Koreje Kim Kang-ila.

Južnokorejska vojska odgovorila je danas poslijepodne po lokalnom vremenu puštanjem prijenosa preko razglasa u Sjevernu Koreju, navodi JCS. Vojska Južne Koreje nekoć je puštala propagandne emisije kao dio psihološkog rata protiv Sjevera, sve dok nije povukla opremu nakon summita između susjeda 2018.

Emisije informiraju sjevernokorejske vojnike i stanovnike o "stvarnosti Sjeverne Koreje", razvoju Južne Koreje i korejskoj kulturi, rekao je JCS.

Odmazda za propagandne letke

"Sjeverna Koreja je u potpunosti odgovorna za trenutnu situaciju, pozivamo ih da odmah prestanu s takvim podlim djelima poput slanja balona sa smećem. Hoće li naša vojska pustiti još jedan prijenos preko zvučnika, u potpunosti ovisi o djelovanju Sjeverne Koreje", rekao je JCS.

Sjevernokorejski režim kaže da šalju balone kao odmazdu za propagandne letke koje južnokorejski aktivisti i sjevernokorejski prebjezi šalju preko granice. Grupe kao što su Borci za slobodu Sjeverne Koreje dugo su slale balone s predmetima koji su zabranjeni u izoliranoj totalitarnoj diktaturi, uključujući hranu, lijekove, radio, propagandne letke i dijelove južnokorejskih vijesti.