Od danas počinje službena kampanja za Lokalne izbore 2024. Na području općine Prozor-Rama tri su kandidata za načelnika. U ovom intervju donosimo razgovor s kandidatom HDZ-a BiH, g. Slavkom Bilićem.
 
Predstavite se ukratko?

Ja sam Slavko Bilić, rođen 1.9.1972. godine; oženjen i otac dvoje djece. Radio sam kao nastavnik povijesti i zemljopisa u OŠ Marka Marulića u Prozoru, devet godina bio ravnatelj u navedenoj školi, vijećnik šest godina u OV, zastupnik u Skupštini HNŽ-a šest godina, a od prošle godine i predsjednik Kluba hrvatskih zastupnika.
 
Što navodite kao najveći motiv za vašu kandidaturu?

Nisam zadovoljan stanjem u Rami ni u kojem području našeg života. Žalosti činjenica da nas je iseljeno oko 30%, 1000 djece je manje u ramskim školama od 2008., zatvoreno je 319 obrta i srodnih djelatnosti, prihod od poreza je ispod nule, poduzeća iz drugih općina odnijela su oko 150 milijuna maraka našeg proračuna, stalna nova zaduženja, i još mnogo toga. Pored svega žalosti činjenica da je zapošljavanje kadrova samo po stranačkom principu, a ne po kvaliteti i struci.
 


Potrošeno je gotovo 350 milijuna KM, a naša općina spada u red najnerazvijenijih općina u BiH.

Sve te činjenice od 2008. godine u našoj općini za vrijeme vladavine HDZ-a 1990, odnosno RNS pokazuju loše vodstvo. Narod Rame ima pravo na izbor i drugih opcija.

Sve su to razlozi zbog kojih sam se i kandidirao za načelnika naše općine. Vrijeme je da počnemo gledati bolje mogućnosti i da se izdignemo iznad osobnih interesa te Ramu stavimo na prvo mjesto. Treba gledati na dugoročni razvoj ovog kraja, a ne na zadovoljavanje trenutnih i osobnih potreba kao što je to slučaj u trenutnom političkom vodstvu naše općine. Nužno je stvarati uvjete za budućnost. Zato sam se kandidirao, jer Rama-je moj izbor, neka bude i Vaš!

Za koje ste se projekte Vi kao zastupnik u županiji izborili, a realizirani su u Rami?

Kao zastupnik u skupštini HNŽ-a već na početku svog mandata prije šest godina aktivno sam se zalagao za veća ulaganja u Ramu. Zahvaljujući sredstvima iz županijskog proračuna izvršena je rekonstrukcija regionalnog puta iznad Sopota. U osnovne i srednju školu uloženo je gotovo milijun maraka (termoizolacija i zamjena krova u O.Š. Marka Marulića i Srednjoj školi u Prozoru, uvođenje grijanja u područne škole, kao i zamjena rasvjete u školama na području naše općine, kontinuirana podrška manjim projektima iz naše općine).

Svakako je najveće ulaganje u izgradnju policijske postaje u Prozor, za koju su već osigurana sredstva u iznosu od 3 milijuna maraka, što je ujedno jedan od najvećih pojedinačnih projekata u našoj županiji. Velike su još mogućnosti za pomoć Rami s viših razina; i sa županijske i s federalne. Nažalost, često sadašnje vodstvo nije imalo sluha za suradnju pa su mnogi projekti ostali neostvareni.

Može li se napraviti preokret na većoj suradnji s višim razinama vlasti?

Bojim se da s dosadašnjim vodstvom to neće biti moguće. Jedini preokret je novo vodstvo u općini, i to na čelu s HDZ-om BiH, odnosno sa mnom kao načelnikom. Želim otvoriti našu općinu velikim investicijama s viših nivoa vlasti, županijskom i federalnom, a posebno naglasak će biti na suradnji sa susjednom nam RH. Velike mogućnosti otvaraju se pristupnim pregovorima BiH sa EU što treba zahvaliti vodećim politikama HDZ-a BiH na državnoj razini. Uz navedeno otvaraju se velike mogućnosti financijske potpore za projekte koji bi mogli biti od velikog značaja za našu općinu. Sa dosadašnjim načinom vodstva općine, nažalost, nećemo nigdje stići. Ostat ćemo samo mjesto kao „slučaj“ u nekim medijskim natpisima.

Želim istaknuti kako sam se osobno kao predsjednik OO HDZ-a Rama i zastupnik u Skupštini HNŽ-a pokušao uspostaviti kontakt s općinskom administracijom i provoditi projekte koji bi bili od velikog značaja za našu općinu. Međutim, često bih nailazio na zatvorena vrata i potpunu nezainteresiranost. Također svjedoci smo da naš sadašnji načelnik odbija neke značajne milijunske projekte iz RH koji se na kraju realiziraju u Tomislavgradu.

Kakav program nudite u četverogodišnjem mandatu načelnika općine Prozor-Rama?

Kao kandidat za načelnika sa svojim suradnicima izradio sam kvalitetan program koji će biti dostupan svim ljudima na internet platformama.

Kroz video uratke bit će predstavljen sadržaj programa, a on obuhvaća sljedeće:       
                                                                 
- rast investicija i zaposlenosti,
- razvoj maloga i srednjeg poduzetništva,
- razvoj turizma i poljoprivrede,
- demografska obnova,
- mladi,
- hrvatski branitelji,
- obrazovanje - predškolsko, osnovno, srednje i visoko,
- mediji (prenošenje sjednica vijeća), mogućnost gostovanja i drugih političkih opcija na Radio Rami
- kultura.

Što biste izdvojili kao ključne stvari programa za koji se posebno zalažete?

Ključne stvari u programu su gospodarski razvoj naše općine i investicije. Poduzetnicima treba dati mogućnost da kroz poticajne mjere ulažu u našu općinu, izgradnja poslovnih zona.

Turizam u našoj općini bilježi ozbiljan rast koji vidimo kroz dolazak velikog broja turista u Ramu. Međutim, infrastruktura u turizmu se mora pospješiti zbog čega smo planirali izgradnju puta po obodu Ramskog jezera, izgradnja kupališta na Ramskom i dijelom Jablaničkog jezeru, izgradnja kanalizacijskog sustava te još mnogo aktivnosti koje za cilj imaju stavljanje Rame kao kvalitetne turističke destinacije sa svim potrebnim sadržajima.

Svakako smo u programu planirali u većoj mjeri angažirati mlade, pomoći braniteljima u ostvarivanju njihovih prava, uključiti i povezati se više s iseljenom Ramom.

Velike mogućnosti su i za poljoprivredni razvoj kroz poticajne mjere.

Kakvu kampanju očekujete?

Očekujem kvalitetan dijalog i mogućnost da mi se konačno dozvoli gostovanje na Radio Rami i portalima koje plaća Općina kako bih iznio program i pokazao kako se može popraviti ovo katastrofalno stanje naše općine. Očekujem i sučeljavanje.
 
Koja bi Vaša poruka bila na početku ove kampanje za Lokalne izbore 2024.?

Otvorimo Ramu, dajmo priliku jednoj boljoj i kvalitetnijoj budućnosti. Politička zapošljavanja ne vode nikamo. Vizija, struka, kvaliteta i rad uz iskustvo i mladost trebaju doći do izražaja. Napravimo zajedno zaokret i vratimo dostojanstvo našoj Rami kako nikad više ne bismo bili predmet „nekih“ medija. Uspio sam preko županijskog nivoa realizirati velike projekte za Ramu, a zamislite samo koliko bismo velikih projekata mogli realizirati uz Vašu podršku meni kao načelniku. Mnoge općine poput Posušja, Širokog, Gruda imali su manji proračun, no danas prednjače u razvoju, i to bez obeštećenja od EP.

Rama je moj izbor! Neka bude i Vaš!