Stalna kiša, ali još više snježne padavine na većim nadmorskim visinama, izazvale su prve akcije vatrogasaca u pokrajini Salzburg od četvrtka popodne, 12. rujna do petka ujutro 13. rujna.

Prema podacima komande državne vatrogasne postrojbe, do 6 sati ujutro u petak zabilježeno je manje od dvadesetak raspoređivanja u Pinzgau i Pongau. Deset vatrogasnih jedinica sa oko 100 hitnih službi bilo je zauzeto spašavanjem vozila koja su skliznula s puta ili raščišćavanjem posljedica polomljenih stabala.

Prema podacima državne službe za poplave, padavine još nisu imale ozbiljan utjecaj na vodostaj rijeka. Međutim, kako je rečeno u ranom upozorenju u četvrtak uvečer, tlo sada pokazuje visoku razinu predkvašenja. Iako predviđena granica snježnih padavina uzrokuje kašnjenje u slivnim područjima, od petka popodne očekuje se porast vodostaja u sjevernim akumulacijama koje su padale jakom kišom, posebno u Flach i Tennengau i na Salzachu od Gollinga. Manji potoci mogu uzrokovati lokalno prelijevanje.

Zbog obilnih snježnih padavina u Salzburgu i Koruškoj, dionica linije ÖBB Tauern zatvorena je od petka, 13. rujna.

Kako je Ö3 izvijestio u petak navečer, očekuje se da će zatvaranje trajati cijeli petak. U Štajerskoj je također prijavljeno zatvaranje ulice Triebener Straße (B114) između Hohentauern (okrug Murtal) i Trieben (okrug Liezen) zbog loših uvjeta na cestama.

Jučer je u Sloveniju stigao prvi snijeg. Hladna fronta stigla je do sjevera Slovenije, na Vršiču već pada snijeg", napisala je slovenska agencija za zaštitu okoliša ARSO na društvenim mrežama. Vršič je najviši cestovni prijevoj u Sloveniji. Nalazi se pod istoimenim vrhom na nadmorskoj visini od 1611 metara.

Sloveniju su zahvatile obilne padaline. Nevrijeme s jačim pljuskovima pogodilo je jučer zapad i jug države.
Vrijeme u BiH

U petak, 13. rujna, u prijepodnevnim satima, prolazno jaka kiša će zahvatiti i istočne dijelove zemlje, dok će od sredine dana padavine slabiti. U Hercegovini su mogući pljuskovi s grmljavinom. Temperatura će biti znatno niža, sa dnevnim maksimumima oko 10 °C u Bosni i do 17 °C u Hercegovini. Na višim planinama moguće su prve pahulje snijega, s očekivanim snježnim padavinama na granici od 1300 do 1400 metara.

U subotu, 14. rujna, očekuje se pretežno oblačno vrijeme, naročito u Bosni, uz mogućnost slabe kiše ili rosulje. Na jugu Hercegovine bit će i sunčanih perioda. Kiša će se u noći na nedjelju pojačati u Bosni, ali će padavine biti slabe do umjerene.

U nedjelju, 15. rujna, oblačno vrijeme uz kišu u većem dijelu zemlje, dok će na jugozapadu Bosne i u Hercegovini padavine biti lokalizirane. Temperature će ostati hladne, sa dnevnim maksimalnim temperaturama između 10 °C i 17 °C, dok će na višim planinama snijeg biti prisutan.

Meteorolozi upozoravaju na moguće ekstremne vremenske uvjete, uključujući jake udare vjetra i bure u većem dijelu zemlje tijekom vikenda.