Mirni ljiljani (Spathiphyllum) jedna su od najpopularnijih sorti sobnih biljaka. Jednostavni su za održavanje i mogu biti prekrasan dodatak vašem domu. Ako se pravilno brinete za svoje miroljubive ljiljane, godinama ćete imati prekrasne sobne biljke. Portal kako-to.com donosi savjete kako njegovati ovu korisnu i lijepu biljku.

Odaberite mjesto za svoj mirni ljiljan. Mirni ljiljani porijeklom su iz vrućih, vlažnih tropskih šuma. Stoga se u većini umjerenih klimatskih područja ne mogu ostaviti vani tijekom cijele godine. Međutim, u zatvorenom prostoru, gdje je obično relativno toplo i vlažno u usporedbi s vanjskim okruženjem, može. Mirni ljiljan trebao bi biti blizu, ali ne izravno ispod prozora u toploj prostoriji u vašoj kući gdje će imati koristi od neizravne sunčeve svjetlosti. Najbolji su sjeverni ili zapadni prozori jer ne dopuštaju direktnu sunčevu svjetlost cijeli dan. Pokušajte izbjegavati izlaganje biljke hladnom zraku ili previše sunca, jer to može uzrokovati da biljka postane nezdrava i razvije smeđe, sprženo lišće.

Zalijevajte mirni ljiljan adekvatno. Najbolja njega koju možete pružiti mirnom ljiljanu je da ga pažljivo zalijevate. Kad se tlo osuši, dodajte dovoljno vode da ostane vlažno, ali ne previše. Premalo vode uzrokovat će uvenuće i umiranje biljke. Međutim, previše vode može uzrokovati stanje koje se naziva truljenje korijena koje može biti kobno za biljku. Cilj je zalijevati otprilike jednom tjedno, kada je tlo suho. Ponekad se prije svakog zalijevanja preporučuje pričekati čak i dok biljka ne počne malo venuti.

Poprskajte lišće nekoliko puta tjedno raspršivačem vode. Mirni ljiljani uspijevaju u tropskim krajevima s visokim razinama vlažnosti, pa osim zalijevanja tla, redovito prskajte ljiljan bocom s raspršivačem kako biste preslikali vlažan zrak prašume.

Ova biljka je osjetljiva na klor, pa koristite dekoloriranu vodu. Vodu iz slavine možete dekolorirati tako da je ostavite na sobnoj temperaturi 24 sata. Odrežite sve nezdrave listove vaše biljke. U usporedbi s nekim drugim biljkama, mirovne ljiljane nije potrebno često orezivati. Međutim, ako iz bilo kojeg razloga jedan ili više vaših listova posmeđe, možda ćete htjeti orezati liske kako biljka ne bi trošila energiju na dio koji miruje. Koristite oštre škare za orezivanje kako biste uklonili nezdrave ili mrtve liske.

Ispostavilo se da ova uobičajena sobna biljka može ukloniti prašinu i toksine iz zraka, a prema NASA-i, može pomoći u zaštiti vašeg doma od plijesni. Ova biljka ne samo da je iznimno praktična, već je i lijepa, te ne zahtijeva pretjerano održavanje – što dobro dođe onima koji ponekad muku održe svoje biljke na životu. Preporučuje se držati ju u kupaonici i/ili spavaćoj sobi jer poboljšava kvaliteti zraka uklanjanjem prašine i toksina iz zraka.

Ime mu je dala NASA u jednoj od studija koja je trebala otkriti koje su biljke najbolje u pročišćavanju zraka. dr. B. C. Wolverton vodio je tu studiju 1989. godine i rezultati su pokazali da ova biljka zaista može pomoći u pročišćavanju zraka. Mirovni ljiljan pomaže uzimajući vlagu iz zraka preko lišća, a što je najbolje, ne treba mu direktna sunčeva svjetlost da bi uspijevao, što znači da je koristan za borbu protiv plijesni u vlažnim prostorijama. Ako imate puno vlage u kupaonici, onda je ova biljka savršen izbor za vas jer će vam pomoći filtrirati zrak.

Prije nego kupite ovakvu biljku, trebate znati da je izrazito otrovna i za mačke i za pse, prenosi Mirror.