Prvi mjesec meteorološkog ljeta 2024. započeo je u većem dijelu Europe vlažnim i hladnim vremenom. No taj će se obrazac promijeniti te sljedećeg tjedna slijedi snažan toplinski val u južnoj, središnjoj i istočnoj Europi. Predviđa se da će se temperature popeti iznad 30 stupnjeva, a u nekim zemljama i do 40. Najviše temperature se predviđaju za središnju Europu i Balkanski poluotok.

Prošloga tjedna je u većem dijelu Europe bilo prilično hladno za ovo doba godine, osim na jugoistoku koji je pogodio toplinski val. Temperature u Grčkoj i Turskoj su bile iznimno visoke, čak i rekordne za dijelove Grčke i Egejsko more. Noću je temperatura bila oko 30 stupnjeva, a danju je znala prijeći 40. U Grčkoj su 13. lipnja 34 meteorološke postaje izmjerile maksimalnu temperaturu iznad 42°C, 136 postaja iznad 40°C i 322 postaje iznad 35°C.

Tog su dana zabilježeni 44°C na grčkom Milosu, 43.6°C na Rodosu, 43.9°C na Kreti, a 45.3°C je zabilježeno u Astromeritisu na Cipru. Sljedećeg tjedna se u cijeloj središnjoj Europi, na Balkanu i istočnoj Europi očekuju temperature koje će prelaziti 30 stupnjeva. Prema zapadu i sjeveru, temperature će ostati blizu ili ispod prosjeka za sredinu lipnja, piše Severe Weather Europe.

Toplinska kupola

Glavni uzrok nadolazećeg toplinskog vala je stabilan atmosferski obrazac poznat kao toplinska kupola. Kada se uspostavi dugotrajno stabilno vrijeme, ovaj fenomen pojačava toplinske valove. Toplinska kupola djeluje poput poklopca na loncu. Ona zahvaća znatno topliju zračnu masu i pritišće je prema tlu. Zračna masa se pritom značajno zagrijava kako dolazi do najnižih nadmorskih visina.

Pod toplinskom kupolom dnevne prosječne i maksimalne temperature obično su znatno iznad uobičajenog prosjeka. Kada je toplinska kupola vrlo izražena, može doći do obaranja temperaturnih rekorda. Kako ulazimo u sredinu lipnja, čekaju nas stabilniji, ali znatno topliji vremenski uvjeti.

Toplinska kupola se širi iz mediteranskog područja prema središnjoj i istočnoj Europi te donosi znatno topliju zračnu masu u odnosu na prvu polovicu mjeseca. Prvi značajniji toplinski val meteorološkog ljeta 2024. razvit će se od utorka do subote, noseći anomalno toplu zračnu masu na veliki dio europskog kontinenta.

Najviše temperature u Italiji i na Balkanu

Od srijede do petka najtoplija zračna masa stiže od Italije prema središnjem Balkanu, Njemačkoj, Češkoj, Slovačkoj, Mađarskoj i Poljskoj. U Italiji i na Balkanu se predviđaju maksimalne temperature koje dosežu blizu 40°C.

U petak nam slijedi vrhunac toplinskog vala. U Italiji bi temperature mogle doseći i 42 stupnja Celzijusa. U četvrtak i petak se očekuje vrlo vruće vrijeme i diljem zemalja sjevernog Balkana, s najvišim temperaturama u Hrvatskoj, gdje bi moglo biti blizu 40°C.

Sljedećeg vikenda nam stiže osvježenje sa zapada, a temperature će se vratiti na uobičajene vrijednosti za lipanj, s maksimalnim temperaturama od nekih 30-ak stupnjeva.

Na drugom dijelu Europe će Atlantski ocean doprinijeti znatno hladnijem vremenu te će u drugoj polovici tjedna u Portugalu i Španjolskoj biti hladnije nego što je uobičajeno. U srijedu i četvrtak su moguće oluje na području Španjolske i Francuske, Švicarske i Njemačke, a u petak bi Njemačku, Austriju Češku i Poljsku moglo zahvatiti grmljavinsko nevrijeme.