NATO-OV trodnevni summit u Washingtonu svoj je fokus u potpunosti stavio na Ukrajinu. Zapadni saveznici obvezali su se na jačanje vojne pomoći Ukrajini i otvoren put zemlji prema NATO članstvu u budućnosti. Donosimo pregled svega što je NATO obećao Ukrajini proteklih dana.

Članstvo u NATO-u

Prema izvorima AFP-a, članice NATO-a pristale su objaviti da je Ukrajina na "nepovratnom putu" prema članstvu. Iako se od početka rata dosta suzdržano govorilo o ukrajinskom pristupanju NATO-u, najčešće u kontekstu izbjegavanja daljnje eskalacije i odgode pitanja članstva u daljoj budućnosti, čini se da su se države NATO-a odlučile jasnije i hrabrije odrediti prema tom pitanju.

U završnoj deklaraciji sa summita NATO-a zemlje će se složiti i podržati Ukrajinu na "njezinom nepovratnom putu ka punoj euroatlantskoj integraciji, uključujući članstvo u NATO-u", izvijestio je AFP pozivajući se na diplomatske izvore.

Deklaracija će također ponoviti prethodna obećanja da će Ukrajina dobiti službeni poziv za pridruživanje "kada se saveznici slože i uvjeti budu ispunjeni", potvrdili su izvori.

"Mislim da je vrlo važno odavde poslati poruku Kremlju da je ukrajinski put prema članstvu u NATO-u sada nepovratan", rekao je finski predsjednik Alexander Stubb, a s njim se složio i poljski predsjednik Andrzej Duda. Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg rekao je kako je članstvo Ukrajine u NATO-u pitanje vremena.

Avioni F-16

Članice NATO-a najavile su i da će Ukrajini povećati isporuke borbenih aviona F-16.

Prva pošiljka zrakoplova F-16 već je na putu prema Ukrajini iz Danske i Nizozemske i zrakoplovi će ovo ljeto letjeti ukrajinskim nebom, potvrdio je to američki državni tajnik Antony Blinken.

Danska se obvezala donirati ukupno 19 aviona, a Nizozemska 24. Norveška je također priopćila da će Ukrajini donirati šest borbenih zrakoplova F-16 te da će s isporukom započeti ove godine. Dodatne zrakoplove obećala je i Belgija.

Protuzračna obrana

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je prošli tjedan da tijekom ljeta želi udvostručiti kapacitete ukrajinske protuzračne obrane i da treba još najmanje sedam sustava za protuzračnu obranu Patriot. Strašan napad na Kijev prije nekoliko dana, u kojem je poginula 41 osoba, potvrđuje važnost sustava protuzračne obrane. Ukrajinska protuzračna obrana tada je uspjela presresti 30 od 38 projektila.

Države članice NATO-a najavile su da će Ukrajini poslati još pet dodatnih sustava Patriot i cijeli niz drugih sustava za protuzračnu obranu. Očekuje se da će SAD u idućim danima objaviti detalje nove američke isporuke oružja za protuzračnu obranu, što će, prema riječima američkog predsjednika Joea Bidena, biti "povijesna donacija".

Ukrajinsko ratno zrakoplovstvo trebalo bi uskoro dobiti i još jedno efikasno sredstvo za zaustavljanje zračnih napada - leteći radar. Švedska je prije nekoliko mjeseci službeno potvrdila da će ukrajinsko ratno zrakoplovstvo opskrbiti s dva leteća radara S 100D Argus, poznatim i kao ASC890 ili Saab 340 AEW&C. Ti će se radari koristiti za otkrivanje malih meta koje lete na niskim visinama.

Ukrajini će s dva Argusa dobiti mogućnost ranog otkrivanja napada svim oružjima, a naročito krstarećim projektilima, koji su dosad nanosili veliku štetu.

Napadi moćnim raketama na rusko tlo

Novi britanski premijer Keir Starmer signalizirao je Ukrajincima da mogu koristiti britanske rakete Storm Shadow za udare na vojne ciljeve unutar Rusije.

Starmer je potvrdio kako će o Ukrajincima ovisiti kako će biti korištene isporučene rakete. Projektili se "očito moraju koristiti u skladu s međunarodnim humanitarnim pravom", dodao je.

Naglasio je kako se projektili moraju koristiti "u obrambene svrhe, ali na Ukrajini je da odluči kako će ih koristiti u te svrhe", naveo je. Storm Shadowi su precizno navođene krstareće rakete s dometom većim od 250 kilometara.

SAD je dosad bio poprilično suzdržan oko korištenja zapadnog oružja za udare na ruskom tlu, smatrajući to korakom prema daljnjoj eskalaciji. Keir Starmer se pak i u predizbornoj kampanji jasno zalagao za jačanje pomoći Ukrajini pa je ovim potezom otišao korak dalje od svojeg prethodnika Rishija Sunaka.

Američka baza u Poljskoj

NATO je također objavio da je nova američka baza protuzračne obrane u sjevernoj Poljskoj, dizajnirana za otkrivanje i presretanje napada balističkim projektilima kao dio šireg raketnog štita NATO-a, spremna za misiju.

Sustav nazvan Aegis Ashore baziran je u sjevernom poljskom gradu Redzikowo i sposoban je presresti balističke projektile kratkog do srednjeg dometa.

NATO kaže da je Aegis Ashore isključivo obrambeni. Oko 200 pripadnika vojnog osoblja stacionirano je na dva presretačka mjesta u Poljskoj i Rumunjskoj, a baza u rumunjskom gradu Deveselu operativna je od 2016.

"Kao obrambeni savez ne možemo ignorirati prijetnju balističkih projektila. Obrana od projektila bitan je element za NATO-ovu temeljnu zadaću kolektivne obrane", poručio je jučer šef NATO-a Jens Stoltenberg.