Soda bikarbona je fantastično sredstvo za čišćenje. Osim što čisti zube i osvježava smrdljive cipele, također može namirisati rublje i očistiti pećnice, šankove, kade, WC školjke i odvode.

U posljednjih nekoliko godina, ekološki prihvatljiva soda bikarbona postala je proizvod za čišćenje WC školjki. Na portalu Family Handyman razgovarali su sa stručnjacima Justinom Carpenterom iz Modern Maids, Rogerom Wakefieldom s The Trades Academy o tome što se događa kada stavite sodu bikarbonu u WC školjku.

Iako poklopac na vodokotliću sprječava da većina prašine i krhotina uđe u njega, to ne znači da se tamo ne događaju drugi procesi. S vremenom se mogu pojaviti mrlje i naslage od hrđe, minerala i plijesni, a te nakupine mogu doći do mehanizama za ispiranje i ubrzati njihov kvar. Prljav vodokotlić također može pridonijeti prljavoj WC školjci. Budući da se školjka ispire iz spremnika, sve što je u vodokotliću završi u školjci. Ako se radi o plijesni, ona se može razmnožiti kada je izložena svjetlu, što rezultira prljavom školjkom. Naslage također mogu imati neugodan miris, a tko želi te mirise u svojoj kupaonici?

"Soda bikarbona u vašem vodokotliću može pomoći u uklanjanju neugodnih mirisa u vašem WC-u", kaže Wakefield. Carpenter te dodaje da također može spriječiti nakupljanje kamenca i minerala."

Što čini sipanje sode bikarbone u vodokotlić?

Nekoliko stvari. Nećete vidjeti aktivno pjenjenje nakon što ju stavite, ali prirodno smanjuje kiselost vode i uklanja neugodne mirise.

"Soda bikarbona neutralizira kiseline," kaže Wakefield, "ono što ona zapravo radi jest uravnotežuje pH u vašem vodokotliću." To može produžiti vijek trajanja svih radnih dijelova unutar WC školjke.

Da biste očistili i dezodorirali svoj spremnik sodom bikarbonom, zatvorite ventil za dovod vode i isperite kako biste ispraznili spremnik. Ulijte jednu četvrtinu do pola šalice sode bikarbone u spremnik (ne na zaklopku ili ventil za punjenje) i upotrijebite čistu četku za ribanje s dugom drškom da izribate dno i stranice spremnika. Ponovno uključite dovodni ventil i isperite, prenosi Familiy Handyman.

Što još možete staviti u vodokotlić da bude čist?

"Možete koristiti proizvode posebno dizajnirane za ovu svrhu, kao što su tablete ili otopine za čišćenje spremnika", kaže Carpenter. Redovito održavanje octom također djeluje.

Dom i dizajn