Stršljeni (lat. Vespa) su najveće eusocijalne ose, dosežući duljinu od 45 milimetara. Pravi stršljeni sačinjavaju rod Vespa iz porodice osa, te se razlikuju od ostalih osa širinom svoga tjemena (dio kukčeve glave iza očiju), koje je proporcionalno veće kod ovog roda; i prednjim kružnim gasterom (dio abdomena iza osinog struka), Stršljeni su poseban problem ljeti kada su najaktivniji. Razne vrste stršljena nastanjuju Europu, Aziju, Afriku i Ameriku. Prilagodili su se kako vlažno toploj, tako i suhoj pustinjskoj klimi, no u svakom slučaju trebaju dovoljno topline da bi mogli letjeti i preživjeti. Zbog toga ih nema u područjima s trajno hladnom klimom. Mogu se nalaziti u prirodnim šupljinama drveća ili stijena, no najveći problem predstavljaju gnijezda smještena u zgradama u kojima borave ljudi. Stoga je logično pitanje - kako ih se riješiti? Kako da nam više ne zagorčavaju život dok boravimo i družimo se ne otvorenom?

Najbolje je potpuno ukloniti gnijezdo, čime se sprječava ponovna izgradnja zajednice. To se može učiniti samo dobrom opremom, višestruko jačom od klasičnog pčelarenja (ubod stršljena je do 5 mm). Također je moguće uništiti insekte tretiranjem insekticidom.

Prskanje se može obaviti komprimiranim raspršivačem koji je namijenjen samo za ove vrste insekata. Ovaj namijenjeni sprej ima dozator na prskalici, koji usmjerava mlaz tekućine, koji je pod pritiskom, a takav mlaz može doseći i do tri metra, što je realno dovoljna udaljenost da poprska mjesto gdje se nalazi gnijezdo. Također, i korištenje koncentrata insekticida (osatox-koncentrat) kojeg prema uputama proizvođača otopimo vodom te potom raspršivačem s nastavkom za raspršivanje i time je omogućena sigurna udaljenost.

Zamke za stršljene vrlo su učinkovite. Plastične boce s otvorima u sredini, u koje ulijemo malo piva ili voćnog soka, prava su zamka, u koju se svakodnevno uhvati mnoštvo ovih insekata. Uz stelju se mogu staviti i ljepljive trake ili ljepilo za miševe na kartonu, a kao mamac koristimo komad ribe ili mesa. Tako ne privlačimo korisne pčele, ali je zato miris užeglog mesa stršljenovima neodoljiv. Kada se jedan uhvati, ubrzo ih se skupi puno, prenosi Novi.ba.