Hrvatska rukometna reprezentacija u četvrtom kolu skupine A izgubila je od Švedske 38:27 i to joj je najteži poraz ikad na Olimpijskim igrama. Hrvatska će prolazak u četvrtfinale tražiti u zadnjem kolu po skupinama protiv Španjolske.

Ta se utakmica igra u nedjelju od 21 sat. Ovo je najteži poraz Hrvatske na Igrama uopće. Hrvatska je u grupnoj fazi u Atlanti 1996. izgubila baš od Švedske 27:18, ali je Hrvatska uzvratila u finalu.

Hrvatska je, kako piše Index.hr, počela fantastično. Kuzmanović je skidao zicere, a u napadu je bio nepogrešiv. Hrvatska je u nekoliko navrata imala +4, no onda je uslijedio ogroman pad u igri. Šveđani su ubrzali igru, hrvatska obrana to nije mogla pratiti i prednost se polako počela topiti. Palicka se na drugoj strani razbranio, a hrvatski napad je stao. Švedska je brzom igrom vrlo brzo prešla u prednost i na odmor se otišlo s 18:15.

Početak savršen, a onda katastrofa

Početkom nastavka Hrvatska nije mogla ništa ni zabiti, ali ni obraniti. Palicka je skidao sve, a Kuzmanović ništa i Šveđani su otišli na 23:15. Hrvatska u prvih šest minuta nastavka nije zabila nijedan gol i nije obranila nijedan napad. Duvnjak je prvi gol za 23:16 zabio tek u 37. minuti.

Sredinom drugog poluvremena Švedska je otišla na nestvarnih 29:20 i tu je utakmica bila gotova. Do kraja su i Šveđani spustili gas i lagano su susret priveli kraju. Da na kraju Kuzmanović nije obranio nekoliko zicera, katastrofa je mogla biti još veća.

Nastavlja se time ritam po kojem svatko svakoga u ovoj skupini pobjeđuje, s tim da je jedini na dnu ljestvice Japan bez pobjede. Hrvatska i Švedska imaju po utakmicu više u odnosu na ostale suparnike, ali trenutačno po četiri boda ima čak pet reprezentacija. Osim Hrvatske i Švedske, takav broj bodova imaju i Njemačka, Španjolska i Slovenija.

Kuzmanović čak 14 obrana, a Hrvatska na -11

Prvi strijelac Hrvatske bio je Ivan Martinović s osam golova. Luka Cindrić je postigao pet, Mario Šoštarić četiri, a Domagoj Duvnjak tri pogotka. Vratar Dominik Kuzmanović je upisao 14 obrana. Kod Švedske je prvi strijelac bio Lucas Pellas s devet pogodaka, dok su po pet u švedsko slavlje ugradili Albin Lagergren Sebastian Karlsson. Golman Andreas Palicka je skupio čak 15 obrana.

Hrvatska je vrlo dobro otvorila utakmicu. Vodila je 10:6 i stala. Krenule su nevjerojatne obrane švedskog golmana Palicke te je na poluvremenu Švedska imala prednost 18:15. Drugi dio je počeo nizom od pet švedskih golova. Poveli su Šveđani 23:15 i time riješili ovaj dvoboj. Osim samog početka, Hrvatska je obrambeno odigrala najslabiju utakmicu na olimpijskom turniru.

U posljednjem petom kolu Hrvatska će u nedjelju, 4. kolovoza, igrati protiv Španjolske od 21 sat. Još se sastaju Švedska i Japan od 9 sati i Njemačka i Slovenija od 14 sati.