Dužnosnici države New York objavili su da je otkriven slučaj dječje paralize u okrugu Rockland na sjeveru države New York. To je prvi slučaj pronađen u SAD-u od 2013., iako se vjeruje da je "uvezen" u zemlju.

Ovo je prvi slučaj oboljenja od ove razorne bolesti u gotovo desetljeću. Nije otkriven identitet oboljele osobe, a njezinu dob, spol, povijest putovanja i status cijepljenja nisu otkrili ni dužnosnici države New York, piše Daily Mail, prenosi Direktno.

Prošlog je mjeseca u Ujedinjenom Kraljevstvu otkriven slučaj dječje paralize, što je mnoge upozorilo da obuhvat cijepljenosti u Americi od 93 posto nije dovoljno visok da bi se nosio s potencijalnom pojavom virusa. Virus je gotovo iskorijenjen u većem dijelu svijeta nakon snažne kampanje cijepljenja koja je započela 1950-ih. Ipak, ostaje endemična za Pakistan i Afganistan.

Dječja paraliza je jako zarazna bolest uzrokovana poliovirusom iz grupe enterovirusa, koja uglavnom zahvaća malu djecu. Prenosi se fekooralnim putem ili rjeđe zagađenom hranom i vodom (virus se izlučuje putem stolice i sline).

Kad uđe u organizam virus se umnožava u sluznici ždrijela te ide u okolne limfne čvorove i u većine  ljudi bolest tu završava. Kod ostalih virus prodre u krvotok te se manifestira temperaturom, hunjavicom, kašljem, povraćanjem, proljevom, što nakon nekoliko dana prestaje i u dijela pacijenata bolest nakon toga može i završiti.

U zadnjoj fazi  virus prodire u središnji živčani sustav i izaziva tzv. morbus maior karakteriziranu s jako visokom temperaturom, glavoboljom, kostoboljom, bolovima u mišićima, povraćanjem, ukočenim vratom, te kad zahvati motorne jezgre u kralježničnoj moždini dolazi do paralize udova i mišića uz pad temperature. Udovi su bez refleksa, mlohavi, a paralize nastaju bez nekog reda (asimetrično). Oporavak je spor i postepen, a ako se nakon dvije godine ne vrati funkcija - paraliza je trajna.