Ekvador je jučer poslijepodne doživio opći nestanak struje u cijeloj zemlji, a nacija od oko 18 milijuna ostala je najmanje jedan sat bez električne energije dok vlasti rade na rješavanju problema, objavio je ministar javnih radova Roberto Luque za mrežu X. "Došlo je do kvara na dalekovodu koji je uzrokovao kaskadno isključenje, tako da nema struje na nacionalnoj razini", rekao je Luque, koji je i vršitelj dužnosti ministra energetike, ne dajući dodatna objašnjenja.

Zaustavili se vlakovi u podzemnoj željeznici

U travnju je predsjednik Ekvadora Daniel Noboa proglasio izvanredno stanje u energetici i najavio planirana isključenja struje. Južnoamerička zemlja bori se sa sušom koja utječe na proizvodnju električne energije iz hidroelektrana. Ispad je iznenadio Ekvadorce, posebice stanovnike glavnog grada Quita i korisnike podzemne željeznice, zaustavivši vlakove oko 15:20 po lokalnom vremenu.

"Zbog općeg kvara nacionalnog međusobno povezanog elektroenergetskog sustava, rad metroa Quito je prekinut dok se sustavi ponovno pokreću i provjeravaju", objavio je sustav metroa glavnog grada Quita na mreži X. Struja se vraćala postupno, iz jedne četvrti u drugu, sat vremena nakon nestanka struje, barem u Quitu, gradu od oko tri milijuna stanovnika, javila je agencija France Presse.