Nemilosrdni toplinski val u Indiji ubio je najmanje 33 zaposlenih na biračkim mjestima u državi Uttar Pradesh, rekli su lokalni dužnosnici i dodali da će njihove obitelji dobiti po 18.000 dolara odštete. Izbori u Indiji započeli su 19. travnja, a posljednja faza izbora održala se 1. lipnja, piše CNN.

Prema smjernicama indijskog izbornog povjerenstva, birališta trebaju biti unutar dva kilometra od svakog birača te izborni dužnosnici često moraju danima putovati ili se penjati po brdima kako bi došli do mjesta u udaljenim krajevima. Rad na izborima je u Indiji obavezan za zaposlene u javnom sektoru. Dužnosti dodjeljuje izborno povjerenstvo prije početka glasanja.

Racionalizacija vode

U sjeverozapadnoj i središnjoj Indiji zabilježene su maksimalne temperature koje prelaze 42 stupnja, dok je prije par dana u New Delhiju izmjereno čak 52.3 stupnja Celzijeva, a vlasti su morale uvesti ograničenja na potrošnju vode.  

"Tijekom sljedeća tri dana očekujemo nastavak toplinskih valova smanjenog intenziteta na području sjeverozapadne, središnje i istočne Indije", priopćio je jučer indijski meteorološki zavod. Međunarodni panel za klimatske promjene navodi kako Indija spada među zemlje koje će biti najviše pogođene klimatskim promjenama.