Predsjednik HDZ-a Dragan Čović kazao je kako je na današnjem sastanka državne koalicije u Mostaru dogovoreno usvajanje državnog budžeta te da bi se to moglo dogoditi već u četvrtak na sjednici Vijeća ministara. Također, istaknuo je kako smatra da bi, ukoliko se usvoji proračun, i koalicija mogla opstati, piše Bljesak.info

Zajednički zaključak

''Dogovorili smo zajednički zaključak koji obvezuje čelnike pet stranaka da se proračun nađe na sjednici Vijeća ministara BiH u četvrtak i da se u žurnoj proceduru usvoji u dva doma Parlamenta BiH'', izjavio je Čović na konferenciji za novinare.

Dodao je kako se nada da će predstavnici stranaka državne koalicije žurno usvojiti državni proračun i pokrenuti sve druge potrebne aktivnosti kako bi Bosna i Hercegovina na jesen mogla otvoriti pregovarački proces s Europskom unijom.

''Ako mi usvojimo proračun u četvrtak, kako smo danas dogovorili, državna koalicija jamačno će postojati'', poručio je Čović.

Na novinarsko pitanje hoće li ždrijebanje izaslanika u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH iz Republike Srpske koje je održano u Središnjem izbornom povjerenstvu BiH, utjecati na državnu koaliciji, prvi čovjek HDZ BiH odgovorio je niječno.

''Što se mene tiče, to neće imati baš nikakav utjecaj. Odnosi u Domu naroda su takvi kakvi su. Ako imate parlamentarnu većinu onda je imate, ako ne, onda imate problem. Je li neka stranka u Domu naroda s tri ili četiri mandata, ja bih rekao da je irelevantno'', kazao je Čović.

Koncentrirali se na ekonomska pitanja

Pojašnjavajući doneseni zaključak, kazao je kako su se sugovornici koncentrirali ne na politička nego na ekonomska pitanja.

''Uradit ćemo proračun, ako to uradimo, a mislim da hoćemo - sjednica Vijeća ministara bit će u Mostaru - onda to u ubrzanoj proceduri trebamo završiti u Predsjedništvu i Parlamentu. Čini mi se da je realno da to uradimo vrlo brzo i da se radi o danima, a ne o nekom drugom vremenskom okviru, i onda da sve ostalo podredimo tim ekonomskim aspektima našeg priključenja Europskoj uniji, a ne političkim razmiricama, jer je evidentno da nas politički još vidno razdvajaju'', naglasio je Čović.

Dodao je kako nije bilo nikakvog uvjetovanja, te da su na sastanku "pronađene dodirne tačke" koje su stavljene u zaključak.

''Pokušali smo dati jednu novu dimenziju i ono gdje smo prepoznali dodirne točke to smo stavili u zaključak, gdje ih nismo prepoznali toga u zaključku nema. Ne želimo ući u neka nova osporavanja, jer ako uđemo u to neće nam biti teško da se vrlo brzo podijelimo jer su mišljenja oko puno pitanja toliko različita''zaključio je Čović.

Odlična atmosfera na sastanku

Čović je na pitanje zašto se nitko od predstavnika stranaka koji su bili na sastanku nije obratio, odgovorio kako je dogovoreno da se obrati samo on, te usput naglasio kako je atmosfera tijekom sastanka bila odlična.

Konferencija za medije počela je nakon sastanka lidera stranaka državne koalicije, odnosno stranaka trojke, HDZ-a i SNSD.

Predstavnici Trojke stigli su u Mostar na sastanak kojem je domaćim čelnik HDZ-a BiH Dragan Čović oko 13 sati dok se čelnik SNSD-a Milorad Dodik kolegama iz državne koalicije priključio sat kasnije.

Na sastanak su nazočili predsjednik SNSD-a Milorad Dodik, predsjednik NiP-a Elmedin Konaković, predsjednik Naše stranke Edin Forto i predsjednik SDP-a Nermin Nikšić.